Ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο αναφέρθηκε σήμερα από τη Μόσχα στις «προοπτικές της προσέγγισης» της χώρας του και της Ρωσίας, «κληρονόμου» της πρώην συμμάχου της Αβάνας, της ΕΣΣΔ.

Ο Ραούλ Κάστρο Ρουθ έφθασε στη ρωσική πρωτεύουσα χθες και είναι ο πρώτος από τους προσκεκλημένους του Κρεμλίνου που θα παρακολουθήσουν αύριο τη στρατιωτική παρέλαση που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 70η επέτειο από το τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου και τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας. Ανάλογες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και στην Αβάνα.

Πρόκειται για την τρίτη επίσκεψη του Ραούλ Κάστρο στη Ρωσία υπό την ιδιότητα του προέδρου της Κούβας. Ο ίδιος είχε επισκεφθεί τη Ρωσία 23 φορές την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης.

Συνοδευόμενος κυρίως από τον υπουργό Εξωτερικών της Κούβας Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια και τον υπουργό των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων Λεοπόλδο Θίντρα Φρίας, ο Ραούλ Κάστρο συνάντησε τον Ρώσο πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ προκειμένου να συζητήσουν σε επίσημο επίπεδο τις «προοπτικές της επαναπροσέγγισης Ρωσίας- Κούβας».

Αύριο ο Κουβανός πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν και τις συνομιλίες θα μονοπωλήσουν τα θέματα «της πολιτικής, των εμπορικών συναλλαγών, της οικονομικής συνεργασίας και των περιφερειακών και διεθνών προκλήσεων» σύμφωνα με έναν σύμβουλο του Κρεμλίνου, τον Γιούρι Ουσάκοφ.

«Για εμάς, (η 9η Μαΐου) είναι μία ημερομηνία πολύ σημαντική και, όταν οι αγαπημένοι μας φίλοι μας επισκέπτονται, είναι πολύ καλό» δήλωσε ο Μεντβέντεφ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κούβας επισήμανε ότι «γεννήθηκε την περίοδο που η χώρα σας νίκησε” τη Γερμανία. «Δε μπορούσα να μην έρθω» προσέθεσε ο ίδιος.

Η επίσκεψη του Ραούλ Κάστρο συμπίπτει με την 55η επέτειο από την εγκαθίδρυση των διπλωματικών σχέσεων με την πρώην ΕΣΣΔ, που αναθερμάνθηκαν πρόσφατα έπειτα από ένα διάλειμμα τη δεκαετία του 1990.

Το περασμένο καλοκαίρι, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ανακοινώσει τη διαγραφή του 90% του γιγαντιαίου χρέους της Αβάνας προς τη Μόσχα, ήτοι ένα ποσό ύψους 28,1 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η Κούβα οφείλει να αποπληρώσει 3,1 δισεκατομμύρια ευρώ σε διάστημα 10 ετών, ένα ποσό που θα επενδυθεί εκ νέου από τη Ρωσία στην κουβανέζικη οικονομία.