Εθελοντές της Sea-Watch διέσωσαν κάπου 180 μετανάστες στη Μεσόγειο το βράδυ της Παρασκευής, με τους ανθρώπους που έχουν επιβιβαστεί στο πλοίο της, το Sea-Watch 3, να φτάνουν πλέον τους 270, ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα το Βερολίνο.

Το σκάφος έφθασε στη ζώνη επιχειρήσεων μόλις την Πέμπτη. Ώρες μετά, διέσωσε μια πρώτη ομάδα μεταναστών που κινδύνευε στα νερά νότια του μικρού νησιού Λαμπεντούζα της Ιταλίας.

Τα πλεούμενα στα οποία επιβιβάζονται οι μετανάστες –τα οποία είναι συχνά κάθε άλλο παρά αξιόπλοα– τις περισσότερες φορές κατευθύνονται προς τη Λαμπεντούζα λόγω της εγγύτητας του μικρού νησιού στις ακτές της βόρειας Αφρικής.

Σύμφωνα με τους αριθμούς της κυβέρνησης της Ιταλίας, οι αφίξεις μεταναστών στη χώρα διά θαλάσσης έχουν αυξηθεί κατά 47% το 2021 σε ετήσια βάση.

Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης μεταναστών τις οποίες εκτελούν μη κυβερνητικές οργανώσεις στη Μεσόγειο είναι πολιτικά αμφιλεγόμενες: επικριτές τους ερίζουν πως στην πράξη βοηθούν τους διακινητές.

Οι ΜΚΟ αντιτείνουν ότι συμμορφώνονται προς το διεθνές δίκαιο και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν προστατεύει όπως θα όφειλε απελπισμένους ανθρώπους σε αναζήτηση καλύτερης ζωής.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΟΗΕ, από το 2014 μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο και να φτάσουν στην Ευρώπη κάπου 23.000 άνθρωποι.

*Φωτογραφία αρχείου