Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) κατήγγειλε σήμερα τις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στο Καζακστάν κάνοντας λόγο για απουσία “πραγματικής επιλογής”, μετά την επανεκλογή του απερχόμενου προέδρου Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ με σχεδόν το 98% των ψήφων.

«Οι ψηφοφόροι δεν είδαν να τους προσφέρεται μια πραγματική επιλογή ανάμεσα σε διαφορετικές εναλλακτικές πολιτικές», δήλωσε στην Αστάνα η Κορνέλια Γιόνκερ, η οποία είναι επικεφαλής της αποστολής παρατηρητών του οργανισμού, επισημαίνοντας «μείζονες περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης και στη σφαίρα των μέσων ενημέρωσης».

Σύμφωνα με την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή του Καζακστάν, ο 74χρονος Ναζαρμπάγεφ, ο οποίος παραμένει επικεφαλής της χώρας εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα, συγκέντρωσε 97,7% των ψήφων στις εκλογές αυτές, για τις οποίες ανακοινώθηκε συμμετοχή ρεκόρ 95%.

Οι άλλοι δύο υποψήφιοι αρκέσθηκαν σε ψίχουλα: ο κομμουνιστής Τοργκούν Σιζντίκοφ και ο οικολόγος Αμπντελγκαζί Κουσαΐνοφ έλαβαν 1,6% και 0,7% των ψήφων αντιστοίχως.