Ένα άγαλμα – παιχνίδι του Άγιου Βασίλη που στήθηκε στην κεντρική πλατεία στη Μόντενα της Ιταλίας προκάλεσε την οργή των κομμάτων της ιταλικής δεξιάς, που υποστηρίζουν πως θα καταστρέψει τα Χριστούγεννα των παιδιών της πόλης. Αυτό συνέβη γιατί φοράει κόκκινο κολάν, τουτού από χριστουγεννιάτικες γιρλάντες και φωτάκια, χορεύει σαν μπαλαρίνα και κρατάει στα χέρια του μια κόκκινη καρδιά.

Το άγαλμα το οποίο στριφογυρνάει όταν τοποθετείται ένα κέρμα σε σχισμή δίπλα του, βρέθηκε στο επίκεντρο της πολεμικής. «Αυτό το επαίσχυντο έργο καταστρέφει μια πραγματικότητα που όλοι μας έχουμε ζήσει, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών μας και των εγγονών μας», είπε ο Ενρίκο Άιμι τοπικός αρχηγός του Forza Italia, του κόμματος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Συνέχισε λέγοντας πως το έργο δεν είναι ο Άγιος Βασίλης αλλά μια αναπαράσταση ενός ανθρώπου που είναι μισός άνδρας μισός γυναίκα «και πολύ μακριά από το να αντιπροσωπεύει τα Χριστούγεννα».

Οι αντιδράσεις δεν σταμάτησαν εκεί. Ο Φερντινάντο Πουλιτανό, τοπικός υπεύθυνος του σκληρού δεξιού κόμματος, FdI, κατηγόρησε τον δήμο για την επιλογή του έργου. Ο δήμαρχος Τζαν Κάρλο Μουτσαρέλι είναι κεντροαριστερός. «Δεδομένου του μίσους της για τις παραδόσεις μας, τώρα φαίνεται πως η Αριστερά επιτέλους βρήκε το σύμβολό της για τα Χριστούγεννα – έναν Άγιο Βασίλη με κολάν», δήλωσε ο Πουλιτανό.

Η Μαρία Καραφόλι, στέλεχος του δήμου, ανέφερε πως τα παιδιά διασκεδάζουν πραγματικά με τον Άγιο Βασίλη που χορεύει στην Piazza XX Settembre και πως γενικά δεν υπάρχουν αντιδράσεις ούτε από τους γονείς τους. Στο μεταξύ, ο δημιουργός Λορέντσο Λουνάτι, ανέφερε πως εμπνεύστηκε για το έργο από την κόρη του και η κεντρική ιδέα είναι ένας Άγιος Βασίλης που χορεύει για να σηκώσει το βάρος που κουβαλάει η τοπική κοινωνία της Μοντένα τους τελευταίους μήνες λόγω των προβλημάτων που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού. «Είναι ένας Άγιος Βασίλης που σέβεται όλους τους ανθρώπους», ανέφερε χαρακτηριστικά.