Προς επαναφορά των ελέγχων ταυτότητας εντός Σένγκεν

Μετά την τραγωδία με το αεροπλάνο της Germanwings


ΚΟΣΜΟΣ
13:37
02/04/2015
Προς επαναφορά των ελέγχων ταυτότητας εντός Σένγκεν
loading

Την επαναφορά των ελέγχων ταυτότητας σε όλες τις πτήσεις εντός της ΕΕ και της ζώνης του Σένγκεν εξετάζει το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών ως απόρροια της αεροπορικής τραγωδίας της Germanwings.

Σε δηλώσεις του στη σημερινή Bild ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ λέει ότι μετά τη συντριβή του αεροσκάφους της Germanwings στις γαλλικές Άλπεις, ελέγχθηκαν τα ονόματα των μελών του πληρώματος και των επιβατών καθώς οι αρχές «έπρεπε να μάθουν εάν επρόκειτο για τρομοκρατικό χτύπημα. Έπρεπε όμως να διαπιστώσουμε ότι καταρχήν δεν ήταν καν σαφές ποιος ήταν μέσα στο αεροπλάνο».

Μετά την κατάργηση των συνοριακών ελέγχων στη βάση της Συνθήκης του Σένγκεν, δεν γίνεται πλέον συστηματικός έλεγχος των αστυνομικών ταυτοτήτων των επιβατών.

«Όταν ένας επιβάτης δίνει το εισιτήριό του σε κάποιον άλλο, τότε καταγράφεται μόνον το όνομα του πρώτoυ επιβάτη», λέει ο υπουργός και προσθέτει: «Πρόκειται για ένα τεράστιο πρόβλημα ασφαλείας και θα πρέπει να σκεφτούμε εάν αυτό μπορεί να παραμείνει και στο μέλλον ως έχει».

Μια πτήση, σύμφωνα με τον Τόμας ντε Μεζιέρ, δεν μπορεί να συγκριθεί με μια διαδρομή με λεωφορείο ή τρένο όπου τα εισιτήρια εκδίδονται ανώνυμα. «Θα πρέπει να γνωρίζουμε για λόγους ασφαλείας ποιος είναι πραγματικά μέσα σε ένα αεροπλάνο».

Ας σημειωθεί ότι στη ζώνη του Σένγκεν ανήκουν σήμερα όλες οι χώρες της ΕΕ πλην της Μεγάλης Βρετανίας, της Ιρλανδίας και της Κύπρου. Παράλληλα συμμετέχουν η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Ελβετία και το Λιχτενστάιν.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Bild και όπως αναμεταδίδει η Deutsche Welle, γάλλοι και γερμανοί ειδικοί εξετάζουν, στο πλαίσιο σχετικής ομάδας εργασίας που έχει συσταθεί, το ενδεχόμενο κατάργησης του μηχανισμού ασφαλείας στην πόρτα του πιλοτηρίου αεροσκαφών. Ο μηχανισμός ασφαλείας είχε εισαχθεί μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει