Φόρο τιμής στα θύματα των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ το 1999, σε εκδήλωση στο λόφο Στραζέβιτσα, έξω από το Βελιγράδι απέτισε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του, η σχέση Σερβίας και ΝΑΤΟ δεν πρέπει να βασίζεται στην αγάπη ή στο μίσος, αλλά στο κοινό συμφέρον, στην περιοχή να επικρατούν ειρήνη και σταθερότητα.

Η Σερβία δεν επιθυμεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, επανέλαβε ο κ. Ντάτσιτς. Η Σερβία επιθυμεί, μέσω της συνεργασίας με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία να αξιοποιήσει όλα τα οφέλη που παρέχει το «Ατομικό Σχέδιο Εταιρικής Δράσης» (IPAP), το οποίο πρόσφατα τέθηκε σε ισχύ, πρόσθεσε.

«Δεν αλλάξαμε τη στάση απέναντι στο ΝΑΤΟ… Και στην έδρα του ΝΑΤΟ είπα ότι είναι οδυνηρές οι μνήμες των βομβαρδισμών και τώρα δεν πρέπει να προσπαθούμε να βασίσουμε τη σχέση μας στην αγάπη ή στο μίσος, αλλά στα κοινά μας συμφέροντα», δήλωσε ο κ. Ντάτσιτς.

Σημειώνοντας ότι κοινό συμφέρον είναι στην περιοχή να διασφαλιστεί η ειρήνη και η σταθερότητα, ο κ. Ντάτσιτς ανέφερε ότι η Σερβία συνεργάζεται με το ΝΑΤΟ, όπως και άλλες χώρες που δεν είναι μέλη της Συμμαχίας «και ότι σε αυτό δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές».

Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην επιθυμία για ένταξη και την επιθυμία για συνεργασία, είπε ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας ότι η Σερβία δεν θέλει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.

«Θέλουμε να αξιοποιήσουμε τα προνόμια που παρέχει η Σύμπραξη για την Ειρήνη κι αυτό είναι κάτι που υπογράψαμε ήδη από το 2006», ανέφερε ο κ. Ντάτσιτς.

Στο λόφο Στραζέβιτσα, σήμερα, εκπρόσωποι των σερβικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών κατέθεσαν στεφάνια στη μνήμη δύο στρατιωτών του Γιουγκοσλαβικού Στρατού που σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ.

«Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό, ώστε μην επαναληφθεί ο πόλεμος και να προσπαθήσουμε με άλλους τρόπους να προστατεύουμε και να διευθετούμε τα εθνικά μας συμφέροντα», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας.