Κατά της Ουγγαρίας στρέφεται το κορυφαίο δικαστήριο της ΕΕ το οποίο την Τρίτη (16/11) αποφάνθηκε πως η χώρα δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Εφάρμοσε κανονισμό βάσει του οποίου οι αιτήσεις για άσυλο είναι μη αποδεκτές επειδή ο αιτών άσυλο έφθασε στην Ουγγαρία μέσω μιας τρίτης χώρας που θεωρείται ασφαλής» αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση.

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα πως η Ουγγαρία παραβίασε τη νομοθεσία της ΕΕ ποινικοποιώντας ορισμένες δραστηριότητες παροχής βοήθειας για την υποβολή αίτησης για άσυλο στην επικράτειά της.

Η Βουδαπέστη έχει χάσει στο κορυφαίο δικαστήριο της ΕΕ δικαστικές υποθέσεις σχετικές με τη μετανάστευση αφότου ο εθνικιστής πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν υιοθέτησε τις σκληροπυρηνικές πολιτικές του μετά την αύξηση των αφίξεων προσφύγων και μεταναστών το 2015 από τη Μεσόγειο που αιφνιδίασαν την ΕΕ.

Ο Ορμπάν και η κυβέρνησή του διεξήγαγαν εκστρατεία με σκληρή αντιμεταναστευτική ατζέντα

Ο Βίκτορ Όρμπαν

Η κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν αυστηροποίησε τους κανονισμούς για το άσυλο τα επόμενα χρόνια και διεξήγαγε εκστρατεία με μια σκληρή αντιμεταναστευτική ατζέντα, απορρίπτοντας την έννοια της πολυπολιτισμικής κοινωνίας.

«Πρώτον, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαπιστώνει ότι η Ουγγαρία δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της επιτρέποντας την απόρριψη αίτησης για διεθνή προστασία ως απαράδεκτης επειδή ο αιτών έφθασε στο έδαφός της μέσω ενός κράτους στο οποίο το πρόσωπο αυτό δεν ήταν εκτεθειμένο σε διώξεις ούτε κινδύνευε να υποστεί σοβαρή βλάβη ή στο οποίο (κράτος) είναι εγγυημένος επαρκής βαθμός προστασίας», ανέφερε το δικαστήριο σε δήλωση που εξέδωσε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπογράμμισε επίσης πως η ουγγρική νομοθεσία περιόρισε το δικαίωμα πρόσβασης των αιτούντων για διεθνή προστασία και το δικαίωμα των αιτούντων άσυλο να μπορούν να συμβουλεύονται νομικό ή άλλο σύμβουλο.

Δικαστήριο ΕΕ

«Το δικαστήριο θεωρεί πως ένας τέτοιος περιορισμός δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από τους στόχους που αναφέρονται από το ουγγρικό νομοθετικό σώμα, δηλαδή την αποφυγή της παροχής βοήθειας για την κατάχρηση της διαδικασίας ασύλου και της παράνομης μετανάστευσης που βασίζεται στην εξαπάτηση», πρόσθεσε.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.