«Η ΕΕ δεσμεύεται να συνεργαστεί με τη νέα ισραηλινή κυβέρνηση για μια κοινά επωφελή σχέση, καθώς και για την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας», ανέφερε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι σε ανακοίνωσή της.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχάρη σήμερα τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές, ζητώντας να ασκήσει μια «τολμηρή ηγεσία» ώστε να ξεκινήσουν και πάλι οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστίνιους.

Όμως την τελευταία ημέρα της προεκλογικής του εκστρατείας ο Νετανιάχου φάνηκε να βάζει την ταφόπλακα στην ειρηνευτική διαδικασία, αποκλείοντας τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους.

«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή, με πολλές απειλές παντού στη Μέση Ανατολή», υπογράμμισε η Μογκερίνι, υπενθυμίζοντας την υποστήριξη της ΕΕ «σε μια ειρηνική επίλυση της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύρραξης, προς το συμφέρον του ισραηλινού λαού, του παλαιστινιακού λαού και όλης της περιοχής». «Βρισκόμαστε στο πλευρό σας, μπορείτε να βασίζεστε πάνω μας», σημείωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Όμως «περισσότερο από ποτέ, απαιτείται μια τολμηρή ηγεσία από την πλευρά όλων, ώστε να βρεθεί μια συνολική λύση, σταθερή και βιώσιμη σε αυτή τη σύγκρουση, που έχει στερήσει σε πολλές γενιές την ειρήνη και στην ασφάλεια», επεσήμανε η ίδια.

«Έχει έρθει η ώρα να γυρίσουμε αυτή τη σελίδα και είμαι σίγουρη ότι μπορούμε να εργαστούμε μαζί με τη διεθνή κοινότητα προς μια λύση που θα διασφαλίσει την ειρήνη και την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή», κατέληξε η Μογκερίνι.