«Μη αποδεκτό» χαρακτηρίζει ο ΟΗΕ το ανθρώπινο κόστος της συριακής σύρραξης, με τους περισσότερους από 200.000 νεκρούς, καλώντας τους ηγέτες του κόσμου να βάλουν κατά μέρος τις «διαφορές» τους για να τερματισθούν τα δεινά των πολιτών.

«Η τρομακτική κρίση στη Συρία εισέρχεται στον πέμπτο της χρόνο. Μία κρίση που διεθνής κοινότητα απέτυχε να τερματίσει…Υπάρχει ανάγκη οι ηγέτες του κόσμου να βάλουν κατά μέρος τις διαφορές τους και να κάνουν χρήση της επιρροής τους για να φέρουν σημαντικές αλλαγές στη Συρία, ώστε, μεταξύ άλλων, να πεισθούν οι εμπόλεμες πλευρές να σταματήσουν τις τυφλές επιθέσεις κατά των αμάχων, να επιτύχουν την άρση των πολιορκιών, τη στιγμή που περισσότεροι από 212.000 άνθρωποι παραμένουν πολιορκημένοι, ή την αποστολή επείγουσας ιατρικής και φαρμακευτικής βοήθειας», τονίζεται σε κοινή δήλωση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στη Γενεύη.

Τη δήλωση υπογράφουν οκτώ υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ΟΗΕ, ανάμεσά τους η επικεφαλής ανθρωπιστικών επιχειρήσεων Βαλερί Άμος, η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Μάργκαρετ Τσαν, ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες και ο διευθυντής της UNICEF Αντονι Λέικ.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν κάλεσε χθες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να λάβει «αποφασιστικά μέτρα» για να τερματισθεί ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη, η εκπρόσωπος της UNICEF στη Συρία Χάνα Σίνγκερ δήλωσε ότι οι χώρες πρέπει «να διαπραγματευθούν» με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος για να «την πείσουν» να επιτρέψει στην οργάνωση του ΟΗΕ να έχει πρόσβαση στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχό της.

Και άλλες υπηρεσίες του ΟΗΕ προσπαθούν να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια προς εκατομμύρια αμάχους που είναι παγιδευμένοι σε περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών, αλλά το Ισλαμικό Κράτος αρνείται «να συνομιλήσει» μαζί τους.

Αυτό δεν αποτελεί ευθύνη μόνο των ανθρωπιστικών οργανώσεων. Αποτελεί πολιτική ευθύνη και για τις πολιτικές αρχές να μιλήσουν, να ασκήσουν πίεση και «να αρχίσουν έναν διάλογο με το Ισλαμικό Κράτος», είπε.

Όταν ερωτήθηκε εάν εννοεί ότι η Συρία ή άλλα κράτη με επιρροή στην περιοχή πρέπει να μιλήσουν στο Ισλαμικό Κράτος απάντησε: «Άλλα κράτη, ναι».

Η UNICEF εκτιμά ότι περί τα 14 εκατομμύρια απιδιά υποφέρουν εξαιτίας του πολέμου στη Συρία και στο γειτονικό Ιράκ και ότι υπάρχουν περί τα 2 εκατομμύρια άνθρωποι στους οποίους δεν φθάνει η ανθρωπιστική βοήθεια. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη των αμάχων στη Συρία είναι δύσκολη, αλλά στις περιοχές υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους η κατάσταση είναι «ολέθρια».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.