Το δικαίωμα να υποβάλλει αίτηση αποφυλάκισης υπό όρους αποκτά ο Όσκαρ Πιστόριους, που βρίσκεται στη φυλακή για τη δολοφονία της συντρόφου του, Ρίβα Στινκαμπ, καθώς εξέτισε το μισό της ποινής του.

Προτού ξεκινήσει η διαδικασία αποφυλάκισης υπό όρους, ο Νοτιοαφρικανός Ολυμπιονίκης, θα πρέπει να συναντηθεί με τους γονείς της Ρίβα. Είναι μια διαδικασία απαραίτητη ώστε να τεκμηριωθεί ότι ο δράστης έχει κατανοήσει την πράξη του και έχει μετανιώσει.

«Οι γονείς της Ρίβα θα ήθελαν να συμεμτάσχουν σε αυτόν τον διάλογο» δήλωσε στο SABC, η δικηγόρος της οικογένειας Στίνκαμπ, Τάνια Κοέν. Η μητέρα της Ρίβα, Τζουν, έχει δηλώσει ότι έχει συγχωρήσει τον Όσκαρ αλλά αυτό δε σημαίνει ότι ότι δεν πρέπει να πληρώσει για ό,τι έκανε. Ο πατέρας της, Μπάρι, παλεύει ακόμα και θα μιλήσει για αυτό όταν έρθει η ώρα. Η πληγή, αν και έχει περάσει καιρός, είναι ακόμα ανοιχτή» τόνισε η Κοέν.

«Το συμβούλιο επρόκειτο να συζητήσει την αποφυλάκιση του Όσκαρ Πιστόριους υπό όρους είτε στις 27/10 είτε στις 29/10· αλλά επειδή ορισμένα κριτήρια δεν πληρούνταν, η διαδικασία διεκόπη έως ότου υπάρξει η διαβεβαίωση της επιτροπής πως έχει στην κατοχή της όλες τις απαραίτητες αναφορές, συμπεριλαμβανομένων εκθέσεων ψυχολόγου και κοινωνικού λειτουργού» εξήγησε η δικηγόρος της οικογένειας της Ρίβα.

Ο Όσκαρ Πιστόριους πυροβόλησε τη Ρίβα Στίνκαμπ τις πρώτες ώρες της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου το 2013, υποστηρίζοντας ότι νόμιζε ότι είχε μπει διαρρήκτης στο σπίτι τους. Το 2015 ο Πιστόριους κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία και του επιβλήθηκε ποινή 6 ετών, κάτι που προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις. Σε δεύτερο βαθμό καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών.

Τον περασμένο Ιούλιο, ο 34χρονος συμπλήρωσε το 50% της θητείας του στη φυλακή, δηλαδή την ελάχιστη χρονική περίοδο που απαιτείται για να εξεταστεί το ενδεχόμενο αποφυλάκισης του δράστη.