Συνολικά 20 ύποπτοι έχουν ταυτοποιηθεί και μπορεί να αντιμετωπίσουν κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου εναντίον άμαχου πληθυσμού το 1999 στην περιοχή του δήμου Τζακόβιτσα του Κοσόβου, δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex)Γκαμπριέλ Μεούτσι.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Βέτσερνιε Νόβοστι» του Βελιγραδίου, ο κ. Μεούτσι δεν θέλησε να αναφερθεί σε ονόματα, αλλά στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των υπόπτων είναι ο νυν βουλευτής του κυβερνώντος Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS), πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου των Υπηρεσιών Ασφαλείας, πρώην επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας ασφάλειας (VBA), απόστρατος στρατηγός Μόμιρ Στογιάνοβιτς.

«Οι εισαγγελείς της Eulex, εκδίδοντας εντάλματα σύλληψης, άρχισαν μόνον την έρευνα για τα εγκλήματα πολέμου στον δήμο Τζακόβιτσα και στα χωριά Μέγιε και Όριζα, στις 27 και 28 Απριλίου του 1999» εξήγησε ο κ. Μεούτσι.

Απαντώντας στην ερώτηση, αν η Eulex έχει τη νομιμότητα να ενεργεί ως δικαστική αρχή στο Κόσοβο, μετά τις βαριές κατηγορίες της εισαγγελέως, της Μαρία Μπαμιέ, ότι στην αποστολή βασιλεύει η διαφθορά, ο κ. Μέουτσι ανέφερε ότι οι καταγγελίες αυτές είναι αντικείμενο ποινικής δίωξης.

«Διασφάλισα, η ομάδα που διεξάγει τις έρευνες να διαθέτει όλα τα αναγκαία μέσα, για να ολοκληρώσει το έργο της. Πιστεύω σθεναρά ότι στο τέλος η αλήθεια πρέπει να επικρατήσει» υπογράμμισε.

Ο κ. Μέουτσι, κληθείς απαντήσει στο ερώτημα γιατί από την άφιξη της διεθνούς κοινότητας, η δικαιοσύνη στο Κόσοβο δεν ερεύνησε κανένα σοβαρό ποινικό αδίκημα που διαπράχθηκε σε βάρος Σέρβων, τόνισε ότι οι υποθέσεις αυτές μπορούν να ανοίξουν ξανά, αν εμφανιστούν νέα αποδεικτικά στοιχεία.

«Η έρευνα για την υπόθεση ‘Nis Express’ σταμάτησε για να διαφυλαχθεί η περίπτωση εμφάνισης νέων στοιχείων, και μπορεί να ανοίξει εκ νέου ανά πάσα στιγμή. Η υπόθεση στη Στάρο Γκράτσκο επανεξετάζεται από εισαγγελέα. Η υπόθεση Γκοράζντεβατς αρχικά διερευνήθηκε από την πολιτική αποστολή του ΟΗΕ (UNMIK) και έως τη στιγμή που την αναλάβαμε πέρασαν αρκετά χρόνια. Αν υπάρξουν πρόσθετα αποδεικτικά στοιχεία, δεν θα τα απορρίψουμε» είπε ο κ. Μέουτσι.

Ο επικεφαλής της Eulex αναφέρθηκε στην υπόθεση βομβαρδισμού κομβόι λεωφορείων στο Ποντούγιεβο του Κοσόβου, τον Φεβρουάριο του 2001, στον οποίο έχασαν τη ζωή τους 12 άμαχοι Σέρβοι, στην υπόθεση δολοφονίας άμαχων Σέρβων, κυρίως παιδιών στο Γκοράζντεβατς το 2003 και στην υπόθεση δολοφονίας 14 Σέρβων αγροτών στο Στάρο Γκράτσκο.