Πολιτική αποσταθεροποίηση στην Πορτογαλία με την μειοψηφική κυβέρνηση των σοσιαλιστών να κινδυνεύει να «πέσει» λόγω του ενδεχόμενου καταψήφισης του προϋπολογισμού του 2022. Τα διεθνή μέσα ήδη σκιαγραφούν με μελανά χρώματα την κατάσταση, επισημαίνοντας ότι το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής δημιουργεί σκηνικό ακυβερνησίας. «Η “εξέγερση” της άκρας Αριστεράς για τον Προϋπολογισμό ωθεί την κυβέρνηση της Πορτογαλίας στο χείλος του γκρεμού» αναφέρει το  Politico (Far-left budget revolt pushes Portugal’s government to the brink): «Η “εξέγερση” της άκρας αριστεράς για τον Προϋπολογισμό ωθεί την κυβέρνηση της Πορτογαλίας στο χείλος του γκρεμού», ενώ το Euronews θυμίζει ότι οι επόμενες εκλογές είναι κανονικά προγραμματισμένες για το 2023 στηλιτεύοντας «Η Πορτογαλία κινδυνεύει με πρόωρες εκλογές μετά το ρήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό για τον Προϋπολογισμό».

Τα «αγκάθια» της απλής αναλογικής

Η Πορτογαλία αποτελεί τρανό παράδειγμα των αδυναμιών του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής, καθώς παράγονται αδύναμες κυβερνήσεις, δημιουργούνται συνασπισμοί από ετερόκλητα κόμματα ή μειοψηφικές κυβερνήσεις που δεν καταφέρνουν να συγκεντρώσουν τις ψήφους που απαιτούνται για περάσουν κρίσιμες αποφάσεις από το κοινοβούλιο. Δεδομένου ότι και στην Ελλάδα η επόμενη εκλογική διαδικασία θα γίνει με αυτό το σύστημα εγείρεται προβληματισμός για το τι μέλλει γενέσθαι την επομένη των εκλογών, παρότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ήδη δηλώσει ότι επιδιώκει αυτοδυναμία και αν αυτό δεν επιτευχθεί θα πάει σε δεύτερες κάλπες, ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο διασφαλίζοντας «συνθήκες κυβερνησιμότητας και όχι ακυβερνησίας».

«Ρήγμα» προκαλεί ο προϋπολογισμός

Την απόφασή του να καταψηφίσει τον Προϋπολογισμό της σοσιαλιστικής κυβέρνησης Κόστα έχει ανακοινώσει το Κομμουνιστικό Κόμμα της Πορτογαλίας, καθώς όπως υποστήριξε δημόσια ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Τζερόνιμο ντε Σόουζα οι προσπάθειές του για να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση «δεν βρήκαν ανταπόκριση από την κυβέρνηση». Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται τόσο η παράταξη της ριζοσπαστικής Αριστεράς Αριστερό Μπλοκ, όσο  και η δεξιά αντιπολίτευση, παρά τις υποχωρήσεις που έχει κάνει ήδη η κυβέρνηση. Όπως όλα δείχνουν η Πορτογαλία θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Μαρσέλο Ρέμπελο ντε Σόουζα να δηλώνει: «Από τη στιγμή που ο Προϋπολογισμός του 2022 δεν εγκριθεί, αρχίζει αμέσως η διαδικασία προετοιμασίας διάλυσης της Βουλής».