Οι αρχές του χωριού Κουΐλπι στην Αυστραλία ήλπιζαν πως η προσφορά δωρεάν γης σε όποιον ήθελε να χτίσει νέο σπίτι στην απομακρυσμένη περιοχή, θα έλκυε πέντε νέες οικογένειες. Αντίθετα, όμως, βρέθηκαν προ εκπλήξεως με τις περισσότερες από 250 αιτήσεις από όλη τη χώρα, αλλά και διεθνώς!

Το Συμβούλιο του Κουΐλπι σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τον πληθυσμό των 800 κατοίκων αποφάσισε να δώσει τη δυνατότητα οικοδόμησης σπιτιών στους ενδιαφερόμενους ώστε να καλύψει τις ελλείψεις που υπάρχουν στις αγροτικές και κτηνοτροφικές μονάδες, αλλά και σε άλλους τομείς στη δυτική πλευρά της πολιτείας Κουΐνσλαντ. Το τελευταίο διάστημα χρειάστηκαν νοσηλευτές, δάσκαλοι, μηχανικοί, χασάπηδες και υπάλληλοι στην εστίαση, μεταξύ άλλων καθώς το μέρος αναπτύσσεται.

Η πρόταση, λοιπόν, ήταν πως όποιος θέλει να χτίσει και να ζήσει εκεί για έξι μήνες θα λάβει ως επιδότηση 9.400 δολάρια. Το Συμβούλιο του Κουΐλπι για το ίδιο ποσό πουλάει κομμάτια γης ως και χίλια τετραγωνικά μέτρα στην περιοχή. Το μέτρο σκέφτηκε ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου, Τζον Χάνκοκ, ένας 30χρονος που, όταν πήγε στο χωριό, πέρασε έξι μήνες σ’ ένα παλιό σπίτι επειδή δεν υπήρχαν καινούρια. «Αν θα μπορούσαμε να προσελκύσουμε πέντε νέες οικογένειες θα ήταν τεράστια επιτυχία. Το ενδιαφέρον, όμως, ξεπερνάει κάθε ελπίδα μας», ανέφερε ο Χάνκοκ.

Οι τιμές των νέων σπιτιών έχουν εκτοξευθεί σε όλη την Αυστραλία λόγω των χαμηλών επιτοκίων. Στο «φαινόμενο» συνέβαλλαν και τα αυστηρά lockdowns λόγω της πανδημίας του κορονοϊού σε μεγάλες πόλεις όπως το Σίδνεϊ και η Μελβούρνη. Ορισμένοι κάτοικοί τους αναζητούν, πλέον, μεγαλύτερα σπίτια σε μικρότερες πόλεις. Πολλοί από τους αιτούντες το αναφέρουν αυτό. «Οι άνθρωποι θέλουν μεγάλους χώρους και εμείς έχουμε μπόλικο», συμπλήρωσε ο Χάνκοκ. Το χωριό καλύπτει μια έκταση 68.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το Κουΐλπι περηφανεύεται πως είναι covid-free. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον προήλθε από κατοίκους του Μπρίσμπεϊν, το οποίο βρίσκεται 1.000 χιλιόμετρα ανατολικά, αλλά κι από το εξωτερικό και πιο συγκεκριμένα από τη Μεγάλη Βρετανία, το Χονγκ Κονγκ και την Ινδία αν και μονάχα όσοι είναι Αυστραλοί πολίτες ή μόνιμοι κάτοικοι Αυστραλίας έχουν το δικαίωμα να λάβουν την επιδότηση.