Οι ένοπλες δυνάμεις της Νιγηρίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι σκότωσαν πάνω από 300 μαχητές της Μπόκο Χαράμ στην επιχείρηση ανακατάληψης της πόλης Μογκούνο και του στρατοπέδου της στην πολιτεία Μπόρνο, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Η πόλη είχε πέσει στα χέρια των ισλαμιστών την 25η Ιανουαρίου.

«Πάνω από 300 τρομοκράτες σκοτώθηκαν και μια φούχτα αιχμαλωτίστηκαν από τις δυνάμεις του στρατού, ο οποίος υπέστη δύο απώλειες στις τάξεις του και άλλοι δέκα άνδρες του τραυματίστηκαν», ανέφερε ο εκπρόσωπος του στρατού Κρις Ολουκολάντε σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Άμυνας. Ακόμη «πολλά όπλα και εξοπλισμός κατασχέθηκαν και ένα μέρος τους καταστράφηκε», ανέφερε ο Ολουκολάντε.Τους απολογισμούς του στρατού δεν τους επιβεβαιώνει καμία ανεξάρτητη πηγή.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Νιγηρίας προσπαθούν να ανακαταλάβουν 11 πόλεις και χωριά από τις αρχές της εβδομάδας. Σύμφωνα με τον Ολουκολάντε ο στρατός κατέσχεσε πέντε διαφορετικούς τύπους θωρακισμένων οχημάτων, ένα αντιαεροπορικό πυροβόλο, περίπου 50 κάσες με όλμους, οκτώ τύπους διαφόρων πολυβόλων, και κατάστρεψε φορητούς εκτοξευτήρες ρουκετών (RPG), πυρομαχικά και περίπου 300 μοτοσικλέτες.

Σήμερα η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα υποστηρίξει τον στρατό του Καμερούν, χορηγώντας του υλικό για να αντιμετωπίσει τους τζιχαντιστές της Μπόκο Χαράμ.

Η οργάνωση κλιμακώνει τις επιχειρήσεις και σε γειτονικές χώρες, παρά το γεγονός ότι οι ένοπλες δυνάμεις των κρατών της περιοχής (πέραν αυτών της Νιγηρίας επιχειρήσεις διεξάγουν επίσης οι στρατοί του Καμερούν, του Νίγηρα και του Τσαντ) διεξάγουν ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις εναντίον της.

Αντάρτες έστησαν ενέδρα κοντά στην πόλη Ουάζα του Καμερούν αυτή την εβδομάδα και στη μάχη που ακολούθησε έχασαν τη ζωή τους πέντε στρατιωτικοί. «Η κυβέρνησή μου εργάζεται για τη δημιουργία μιας επιμελητειακής διαδικασίας για τη χορήγηση υλικού το οποίο θα ενισχύσει τις δυνατότητες του Καμερούν να αμυνθεί έναντι της Μπόκο Χαράμ», δήλωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής στη χώρα αυτή Μάικλ Στίβεν Χόζα.