Ήταν το 2003 όταν ο Χακιμουλάχ Γαζνιουάλ, Δήμαρχος της πόλης Γαζνί του Αφγανιστάν, έλαβε το μετάλλιο του Δήμου του Μονπελιέ. Δεκαοκτώ χρόνια μετά επιστρέφει στην πόλη, αλλά αυτή τη φορά για να βρει καταφύγιο.

Στο τελευταίο στάδιο μιας επικίνδυνης περιπλάνησης, ο 60χρονος άνδρας μπήκε στο ίδιο αεροπλάνο που μετέφερε από τη Βόρεια Μακεδόνια την αποστολή της ομάδας χάντμπολ του Μονπελιέ (MHB). Το συγκρότημα έπαιξε στα Σκόπια με τη Βαρντάρ για το EHF Champions League (παρεμπιπτόντως νίκησε με 31-25), δήλωσε στο AFP ο Δήμος του Μονπελιέ. Συνοδεύεται από τη σύζυγό του με τα επτά παιδιά τους και μια νύφη του.

Ο Γαζνιουάλ ήταν Δήμαρχος της Γαζνί, 150 χλμ. νότια της Καμπούλ, από το 2002 έως το 2008 και στη συνέχεια σύμβουλος της αφγανικής κυβέρνησης, μέχρι την κατάληψη της πρωτεύουσας από τους Ταλιμπάν στα μέσα Αυγούστου.

Στις 21 Αυγούστου, απηύθυνε έκκληση για διάσωση, μέσω της γενικής χρήσης διεύθυνσης του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Δήμου του Μονπελιέ: «Είμαι ο πρώην Δήμαρχος της Γαζνί, στο Αφγανιστάν, και είχα τη μεγάλη τιμή να επισκεφθώ την πόλη σας και να παραλάβω το τιμητικό μετάλλιο το 2003. Σήμερα, στην Καμπούλ, σας εκλιπαρώ, σας απευθύνω επείγουσα έκκληση για βοήθεια προκειμένου να βγω από τη χώρα με την οικογένειά μου, γιατί κινδυνεύουμε», έγραφε, απευθυνόμενος στον νυν Δήμαρχο, Μικαέλ Ντελαφός.

Από τότε, ο Δήμος κινητοποιήθηκε για να διευκολύνει την έξοδό του από το Αφγανιστάν, με τη βοήθεια της μη κυβερνητικής οργάνωσης Open Society, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας προσκείμενος στον Ντελαφός: ο κ. Γαζνιουάλ και η οικογένειά του «περιλαμβάνονταν στον κατάλογο των ανθρώπων προς απομάκρυνση, όμως η επίθεση (της 26ης Αυγούστου) στο αεροδρόμιο της Καμπούλ δεν επέτρεψε να τους χορηγηθεί γραπτή άδεια διέλευσης πριν από το κλείσιμό του».

Ο πρώην Δήμαρχος και η οικογένειά του έφθασαν τελικά με λεωφορείο στο Μαζάρ-ι-Σαρίφ, στο βόρειο Αφγανιστάν, στις 3 Οκτωβρίου, απ΄όπου πήραν το αεροπλάνο για την Τιφλίδα (Γεωργία), στις 8 Οκτωβρίου, στη συνέχεια για τα Σκόπια (Βόρεια Μακεδονία), όπου, κατά τύχη, η MHB είχε αγώνα το βράδυ της Τετάρτης.

Οι σχέσεις ανάμεσα στο Μονπελιέ και την πόλη Γαζνί έχουν μια ιστορία περίπου 20 χρόνων. Μετά από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, οι Ταλιμπάν εκδιώκονται από την εξουσία από έναν διεθνή συνασπισμό και ο Ζορζ Φρες, Δήμαρχος του Μονπελιέ επί σειρά ετών και προσωπικότητα της τοπικής πολιτικής, αναμένει να συμμετάσχει στην ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν.

Αντιπροσωπεία του Μονπελιέ μεταβαίνει επί τόπου, στη συνέχεια λεωφορεία στέλνονται στη Γαζνί και το 2003 ο Δήμαρχος της αφγανικής αυτής πόλης πηγαίνει με τη σειρά του στο Μονπελιέ. Παραλαμβάνει το μετάλλιο της πόλης και παρακολουθεί έναν αγώνα της MHB. «Είναι ο ίδιος άνθρωπος που ο Δήμος του Μονπελιέ διασώζει σήμερα μαζί με την οικογένειά του», εξηγεί ο Δήμος της πόλης.