Ο Τζο Μπάιντεν ακύρωσε προγραμματισμένη επίσκεψή του σήμερα στο Σικάγο με την ελπίδα ότι θα συμβάλει να «προχωρήσουν» δύο σχέδια νόμου μείζονος σημασίας για τη χρηματοδότηση των υποδομών, που για την ώρα είναι μπλοκαρισμένα στο Κογκρέσο εν μέσω πικρών πολιτικών μαχών, ανακοίνωσε χθες Τρίτη αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Ο αμερικανός πρόεδρος «θα παραμείνει» σήμερα «στον Λευκό Οίκο για να συνεχίσει να εργάζεται προκειμένου να προχωρήσουν τα δύο σχέδια νόμου» που χαρακτηρίζονται κρίσιμα για τη θητεία του, το ένα εκ των οποίων προβλέπει δαπάνες για τις υποδομές και το άλλο δαπάνες για την κοινωνική πρόνοια, σύμφωνα με την πηγή αυτή. Ακύρωσε επίσης μια εμφάνισή του αφιερωμένη στον εμβολιασμό κατά της COVID-19, κατά την ίδια πηγή.

Πέρα από τα δύο κρίσιμα νομοσχέδια, για τα οποία διχάζονται οι Δημοκρατικοί, οι Ρεπουμπλικάνοι εμπόδισαν χθες για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα την προσπάθεια του κόμματος της συμπολίτευσης για να αποτραπεί επαπειλούμενη στάση πληρωμών των ΗΠΑ.

Καθώς η χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους εκπνέει την Πέμπτη και το όριο δανεισμού αναμένεται να έχει πληρωθεί περί τη 18η Οκτωβρίου, οι Δημοκρατικοί, οι οποίοι διαθέτουν οριακές πλειοψηφίες στη Γερουσία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, προσπαθούν να αποτρέψουν ενδεχόμενη δημοσιονομική καταστροφή και να προωθήσουν ταυτόχρονα τη φιλόδοξη νομοθετική ατζέντα του κ. Μπάιντεν.

Ο ηγέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων, ο Μιτς Μακόνελ, επιμένει οι Δημοκρατικοί να αξιοποιήσουν κοινοβουλευτικό ελιγμό για να αυξηθεί προσωρινά το όριο του ομοσπονδιακού δανεισμού (28,4 τρισεκ. δολάρια) χωρίς τις ψήφους του κόμματός του, μολονότι οι συνομιλητές του στην άλλη πλευρά τονίζουν πως κάπου 5 τρισεκ. δολάρια του ομοσπονδιακού χρέους οφείλονται σε φοροαπαλλαγές και δαπάνες που είχαν εγκριθεί επί των ημερών του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Οι δύο κρίσιμες προθεσμίες ανεβάζουν κατακόρυφα την ένταση και κάνουν ολοένα πιο θερμό και περίπλοκο το φθινόπωρο για τους Δημοκρατικούς.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.