Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαίωσε χθες, Πέμπτη, το βράδυ ότι θα πραγματοποιηθούν οι συνομιλίες για το εμπόριο και την τεχνολογία που προβλέπεται να διεξαχθούν την ερχόμενη εβδομάδα με τις ΗΠΑ, παρά την διπλωματική κρίση που πυροδότησε η ακύρωση συμβολαίου πώλησης γαλλικών υποβρυχίων.

Το Παρίσι είχε δημιουργήσει αμφιβολίες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να υπάρξει αναβολή του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας του Πίτσμπουργκ που προβλέπεται για τις 29 Σεπτεμβρίου, σε απάντηση στο σύμφωνο AUKUS που συνήφθη ανάμεσα στην Αυστραλία, την Βρετανία και τις ΗΠΑ και οδήγησε στην ακύρωση ενός συμβολαίου δισεκατομμυρίων δολαρίων σε βάρος της Γαλλίας.

Ωστόσο οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν ότι η συνάντηση θα γίνει, την επομένη τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν.

«Οι στρατηγικές συμμαχίες γίνονται για να οικοδομηθούν κοινά οράματα»

«Οι στρατηγικές συμμαχίες γίνονται για να οικοδομηθούν κοινά οράματα, αλλά και για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες», ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο Επίτροπος της ΕΕ για το Εμπόριο.

Η ΕΕ έδειξε αλληλεγγύη στη Γαλλία μετά την ανάκληση του Γάλλου πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον, αλλά ένας αριθμός των χωρών μελών της ανησυχούσαν για την κλιμάκωση των εντάσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να βλάψουν τις σχέσεις με την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Το Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ διοργανώθηκε σε διατλαντική σύνοδο κορυφής που έγινε τον Ιούνιο και έχει ως στόχο την επίτευξη συμφωνίας όσον αφορά τις ρυθμιστικές στρατηγικές που θα ακολουθηθούν για τους γίγαντες της ψηφιακής τεχνολογίας και την υπεράσπιση των δημοκρατικών αξιών στο ίντερνετ.

Αυτό αποτελούσε αίτημα των Ευρωπαίων έπειτα από χρόνια εντάσεων στην διατλαντική εμπορική συνεργασία υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ.