Ο αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, έφαγε το Φεβρουάριο του 2011 με τον τότε επικεφαλής της κολοσσιαίας τεχνολογικής εταιρείας, Apple, τον Στηβ Τζομπς.

Το δείπνο είχε διοργανώσει ο John Doerr, ένας διαχειριστής κεφαλαίων. Πριν το δείπνο έστειλε στον Τζομπς το μενού, ο οποίος μάλιστα απέρριψε μερικά πιάτα.

Με το που ξεκίνησε το δείπνο, ο Στηβ Τζομπς είπε στον Μπαράκ Ομπάμα ότι δεν υπάρχουν ούτε κατά διάνοια αρκετοί εκπαιδευμένοι μηχανικοί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Και κάλεσε τον αμερικανό Πρόεδρο να φτιαχτεί ένα πρόγραμμα για ξένους που έχουν πτυχίο μηχανικού. Με αυτή την προϋπόθεση να τους δίνεται βίζα για να μείνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Ομπάμα – με τη γνωστή ηρεμία που τον διακρίνει – απάντησε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να περάσει μόνο στο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια, που θα επιτρέπει σε κατοίκους των ΗΠΑ που μπήκαν παράνομα να πάρουν υπηκοότητα αν είναι ανήλικοι ή αν έχουν αποφοιτήσει από το Γυμνάσιο.

Αυτό εκνεύρισε λίγο τον Στηβ Τζομπς.

«Ο Πρόεδρος είναι πολύ έξυπνος», δήλωσε ο Στηβ Τζομπς και πρόσθεσε ότι «ωστόσο συνεχίζει να μας εξηγεί γιατί τα πράγματα δε γίνονται. Αυτό με εκνευρίζει».

Στο δείπνο, ο Τζομπς συνέχισε να ασκεί πιέσεις και είπε ότι η Apple απασχολεί 700.000 εργαζομένους στην Κίνα και επιπλέον 30.000 μηχανικούς για να υποστηρίζουν αυτούς τους εργαζομένους. Και διερωτήθηκε γιατί αυτοί οι μηχανικοί να μην είναι Αμερικανοί.

Όπως εξήγησε, δε χρειαζόταν να έχουν διδακτορικό, θα μπορούσαν να εκπαιδευτούν ακόμη και σε χαμηλότερης βαθμίδας σχολεία.

Για τους επόμενους μήνες, ο Στηβ Τζομπς προσπαθούσε να πείσει τους πάντες ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι για να εκπαιδευτούν αυτοί οι 30.000 μηχανικοί.

Από το δείπνο, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ένας τεχνοκράτης σαν τον Τζομπς δεν είχε υπομονή με τη γραφειοκρατία που έχει συνηθίσει ένας πολιτικός.

Αργότερα, ο Μπαράκ Ομπάμα πάντως δεσμεύτηκε να ενισχύσει τα τοπικά Πανεπιστήμια.