Ο συνιδρυτής των ταλιμπάν Μουλά Μπαράνταρ θα ηγηθεί της νέας αφγανικής κυβέρνησης που θα ανακοινωθεί προσεχώς, σύμφωνα με πηγές του ισλαμιστικού κινήματος, την ώρα που όλα τα μέλη της ηγεσίας του έχουν συγκεντρωθεί στην Καμπούλ, ενώ δυνάμεις των ταλιμπάν συγκρούονται με δυνάμεις πιστές στο προηγούμενο καθεστώς στην κοιλάδα του Πανσίρ.

Ωστόσο, η άμεση προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης θα είναι κανονικά η αποτροπή της πλήρους κατάρρευσης της οικονομίας και της ολοκληρωτικής ανθρωπιστικής καταστροφής

Μαζί με τον Μουλά Μπαράνταρ, επικεφαλής του «πολιτικού γραφείου» του κινήματος, θέσεις κλειδιά του καθεστώτος θα καταλάβουν ο Μουλά Μοχάμαντ Γιακούμπ, ο γιος του συνιδρυτή του κινήματος Μουλά Ομάρ, και ο Σερ Αμπάς Στανεκζάι, ενώ ο Χαϊμπατουλάχ Αχουνζάντα, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης θα αναλάβει τα θρησκευτικά θέματα και την διακυβέρνηση εντός του πλαισίου του ισλάμ.

Αν και οι ταλιμπάν έχουν διακηρύξει την πρόθεσή τους να σχηματίσουν μία κυβέρνηση που θα αποτελεί προϊόν συναίνεσης, πηγές δηλώνουν ότι αυτή η πρώτη προσωρινή κυβέρνηση θα απαρτίζεται αποκλειστικά από ταλιμπάν. Η ίδια πηγή διευκρίνισε ότι αυτή η πρώτη κυβέρνηση θα περιλαμβάνει 25 υπουργεία και μία σούρα (συμβούλιο) από 12 «σοφούς».

Σχεδιάζεται επίσης η συγκρότηση, εντός έξι έως οκτώ μηνών, μίας λόγια ζίργκα (μεγάλης συνέλευσης), με την συμμετοχή γερόντων και εκπροσώπων της αφγανικής κοινωνίας, στο πλαίσιο της οποίας θα συζητηθεί το σύνταγμα και η δομή της μελλοντικής κυβέρνησης.

Οι πηγές θεωρούν ότι το προσωρινό κυβερνητικό σχήμα θα ανακοινωθεί προσεχώς. Πληροφορίες φέρνουν την ανακοίνωση σήμερα, μετά την μεγάλη προσευχή της Παρασκευής, άλλες, στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Αφγανιστάν: Οι ΗΠΑ δεν αποδεσμεύουν τα δισεκατομμύρια των πόρων που διαθέτει η αφγανική κεντρική τράπεζα

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν δεν σκοπεύει να αποδεσμεύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε χρυσό, επενδύσεις και ξένα νομίσματα που διαθέτει η αφγανική κεντρική τράπεζα στις ΗΠΑ, μετά την κατάλήψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, παρά τις πιέσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων που προειδοποιούν ότι η οικονομία του Αφγανιστάν κινδυνεύει με κατάρρευση.

Το μεγαλύτερο μέρος από τα 10 δισ. δολάρια που διαθέτει η αφγανική κεντρική τράπεζα βρίσκονται στο εξωτερικό και πλέον η Δύση τα θεωρεί βασικό μοχλό για να ασκήσει πίεση στους Ταλιμπάν ώστε να σεβαστούν τα δικαιώματα των γυναικών και το κράτος δικαίου.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δεν θα χαλαρώσει τις κυρώσεις εις βάρος των Ταλιμπάν ούτε τους περιορισμούς που τους έχει επιβάλει στην πρόσβαση στο διεθνές οικονομικό σύστημα, δήλωσε εκπρόσωπός του.

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι σε επαφή με ανθρωπιστικούς εταίρους της στο Αφγανιστάν σχετικά με την κατάσταση ασφαλείας επί του πεδίου και σχετικά με την ικανότητά τους να συνεχίσουν το ανθρωπιστικό τους έργο», πρόσθεσε.

«Καθώς διατηρούμε τη δέσμευσή μας στον αφγανικό λαό, δεν έχουμε μειώσει την πίεση μέσω των κυρώσεων εις βάρος των ηγετικών στελεχών των Ταλιμπάν ούτε τους σημαντικούς περιορισμούς στην πρόσβασή τους στο διεθνές οικονομικό σύστημα», εξήγησε ο εκπρόσωπος.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινώσει ότι έδωσε άδεια στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και τους εταίρους της ώστε να εξακολουθήσουν να διευκολύνουν την πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν. Επιπλέον επέτρεψε στη Western Union, τη μεγαλύτερη εταιρεία μεταφοράς χρημάτων, και σε άλλους οικονομικούς θεσμούς να δέχονται εμβάσματα χρημάτων από Αφγανούς μετανάστες στο εξωτερικό.

Στο μεταξύ οι τιμές των τροφίμων και των καυσίμων αυξάνονται ραγδαία στο Αφγανιστάν, ενώ υπάρχει και έλλειψη ρευστού.

Ο Σαχ Μεχράμπι, καθηγητής Οικονομικών στο Μέριλαντ και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της αφγανικής κεντρικής τράπεζας, ανθρωπιστικές οργανώσεις και Ρώσοι αξιωματούχοι πιέζουν από την πλευρά τους το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ να αποδεσμεύσει τους πόρους του Αφγανιστάν, τονίζοντας ότι οι ζωές των Αφγανών κινδυνεύουν.

«Η σοβαρότητα της κατάστασης είναι τεράστια. Κάθε ημέρα που περνά θα προκαλεί περισσότερα δεινά και μεγαλύτερη έξοδο ανθρώπων», τόνισε ο Μεχράμπι.