Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι ανακοίνωσε απόψε ότι περίπου 6.000 Αμερικανοί πολίτες έχουν απομακρυνθεί από το Αφγανιστάν.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν προσπαθεί ακόμη να καθορίσει πόσοι Αμερικανοί έχουν απομείνει στο Αφγανιστάν και θέλουν να φύγουν πριν από την προκαθορισμένη για αύριο, 31 Αυγούστου, οριστική αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων, πρόσθεσε.

Η Ουάσινγκτον πιστεύει πάντως ότι ο αριθμός αυτός είναι μικρός, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters, το οποίο επικαλείται το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Πεντάγωνο: Βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη περίοδο

Οι απειλές εναντίον των παρευρισκόμενων στο αεροδρόμιο της Καμπούλ παραμένουν «πραγματικές» και «συγκεκριμένες», προειδοποίησε νωρίτερα τη Δευτέρα (30/8) ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

«Η επιχείρηση αυτή ήταν ανέκαθεν επικίνδυνη αλλά τώρα βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη περίοδο», υπογράμμισε ο Κίρμπι, σύμφωνα με τηλεγράφημα του AFP. «Οι απειλές είναι πραγματικές και συχνά πολύ συγκεκριμένες», πρόσθεσε.

«Είμαστε σε επικοινωνία με τους Ταλιμπάν (…) για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξουν λάθη ή παρανοήσεις», συνέχισε, αρνούμενος να διευκρινίσει πότε ακριβώς θα ολοκληρωθεί η αποχώρηση.

Μετά τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας, την περασμένη Πέμπτη, έξω από το αεροδρόμιο, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν (ISIS-K), ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι αποσόβησε την Κυριακή μια άλλη επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο ενώ σήμερα αναχαίτισε ρουκέτες.

Νωρίτερα σήμερα οι ΗΠΑ ανέφεραν και νέα επίθεση, στο ίδιο σημείο, αυτή τη φορά με ρουκέτες – την ευθύνη για την ενέργεια αυτή ανέλαβε εκ νέου το ISIS-K.