Η καγκελάριος της Γερμανίας είναι υπερβολικά αυστηρή προς τις χώρες της ζώνης του ευρώ που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση, γράφει η εφημερίδα Handelsblatt συγκρίνοντας στο πρωτοσέλιδό της τη συμπεριφορά της Αγγελας Μέρκελ με τη Συνθήκη των Βερσαλλιών.

Η γερμανική κυβέρνηση «προσπαθεί να σπρώξει ακόμη βαθύτερα τα υπερχρεωμένα κράτη, που είναι ήδη ισοπεδωμένα. Περικοπές και τιμωρία είναι οι λέξεις φετίχ της καγκελαρίου», καταγγέλλει μάλιστα στο κεντρικό άρθρο της εφημερίδας, ο διευθυντής σύνταξης, Γκάμπορ Στάινγκαρτ.

Η Αγγελα Μέρκελ δεν θέλησε την άνοιξη να βάλει το χέρι στην τσέπη για να σώσει την Ελλάδα από την χρεοκοπία και η καγκελάριος τάχθηκε επανειλημμένως υπέρ της ενίσχυσης των κυρώσεων εναντίον των χρεωμένων κρατών της ζώνης του ευρώ με υπέρογκα δημοσιονομικά ελλείμματα.

«Το να χαίρεται με τη δυστυχία (των χωρών της ζώνης του ευρώ που βρίσκονται σε δυσχερή θέση) δεν είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας. Δεν θα εξασφαλίσουμε με τον τρόπο αυτό την αποπληρωμή των χρεών, τη σταθερότητα των τραπεζών και τη διατήρηση της ζώνης του ευρώ», αλλά αυτό κινδυνεύει αντίθετα να σκοτώσει κάθε ελπίδα για οικονομική ανάκαμψη, συνεχίζει.

«Κανείς δεν γνωρίζει καλύτερα από τους Γερμανούς ότι υπάρχουν δύο τρόποι να συμπεριφέρεται κανείς στους ηττημένους», εξηγεί η Handelsblatt στο πρωτοσέλιδο άρθρο της με τίτλο «Βερσαλλίες, χωρίς τον πόλεμο», κάνοντας αναφορά στη συνθήκη που έθεσε τέλος στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο επιβάλλοντας βαριές οικονομικές κυρώσεις στη Γερμανία.

Η οικονομική κρίση που ακολούθησε έπαιξε ένα ρόλο στην άνοδο των ναζί στην εξουσία και στο ξέσπασμα του δευτέρου παγκοσμίου Πολέμου. Στο άρθρο συνιστάται να αντληθεί έμπνευση από το σχέδιο Μάρσαλ, το οποίο εφαρμόσθηκε μετά τον Β’ Παγκόμσιο πόλεμο από τους Αμερικανούς για την ανοικοδόμηση της Ευρώπης, με την τόνωση των επενδύσεων στις χώρες της νότιας Ευρώπης.

«Η σύγκριση δεν σημαίνει και εξίσωση…Η πολιτική της Μέρκελ δεν οδηγεί στον πόλεμο, αλλά στην ανασφάλεια και τη διχόνοια…Ο δρόμος που παίρνει δεν συμπίπτει με την κατεύθυνση της Ευρώπης».