Ένα γερμανικό νοσοκομειακό αεροπλάνο βρίσκεται σε ετοιμότητα για να πετάξει στην Καμπούλ και να βοηθήσει στην απομάκρυνση ανθρώπων που τραυματίστηκαν στην επίθεση στο αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας, δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, μετά την ολοκλήρωση των γερμανικών επιχειρήσεων αερομεταφοράς από το Αφγανιστάν.

«Προσφέραμε ένα γερμανικό νοσοκομειακό αεροπλάνο για τη μεταφορά τραυματιών», είπε η Καρενμπάουερ σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο, προσθέτοντας ότι το Airbus είχε φύγει από την Καμπούλ με προορισμό την πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν Τασκένδη και θα παραμείνει εκεί σε επιφυλακή, ώστε αν χρειαστεί να επιστρέψει στο Αφγανιστάν.

Όλοι οι Γερμανοί στρατιώτες αποχώρησαν σήμερα από το Αφγανιστάν αφού απομάκρυναν περισσότερους από 5.300 ανθρώπους από 45 χώρες, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 500 Γερμανών και πάνω από 4.000 Αφγανών, τόνισε η υπουργός Άμυνας, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας θα ταξιδέψει στο Τατζικιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Πακιστάν μέσα στις επόμενες ημέρες για να έχει συνομιλίες σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με μια επιστολή του υπουργείου Εξωτερικών προς το Κοινοβούλιο, η οποία περιήλθε σε γνώση του Reuters.

Οι συνομιλίες του Μάας θα επικεντρωθούν στον τρόπο με τον οποίο η διεθνής κοινότητα μπορεί να χειριστεί την κατάσταση στο Αφγανιστάν και υπό ποιες συνθήκες είναι δυνατόν να επιτευχθούν συμφωνίες με μια νέα κυβέρνηση στην Καμπούλ, αναφέρεται στην επιστολή.

Ο Μάας σχεδιάζει επίσης να επισκεφθεί την Τουρκία και το Κατάρ.