Περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στη Σουηδία κατά της Ισλαμοφοβίας, μετά τις επιθέσεις που σημειώθηκαν εναντίον τεμενών στη χώρα και καθώς σημειώνεται άνοδος στη δημοτικότητα του ακροδεξιού κόμματος Σουηδοί Δημοκράτες.

Οι διαδηλώσεις αυτές διοργανώθηκαν σε πολλές πόλεις της Σουηδίας μία ημέρα μετά μια απόπειρα πυρπόλησης ενός τεμένους με βόμβα μολότοφ στην Ουψάλα.

Στις 29 Δεκεμβρίου μια πυρκαγιά, τα αίτια της οποίας φαίνεται ότι είναι εγκληματικά, προκάλεσε ζημιές σε τέμενος στην πόλη Έσλοφ, στα νότια. Επίσης, την ημέρα των Χριστουγέννων μια πυρκαγιά, τα αίτια της οποίας δεν έχουν καθοριστεί ακόμη, προκάλεσε τον τραυματισμό πέντε ανθρώπων την ώρα που 70 μουσουλμάνοι είχαν συγκεντρωθεί σε τέμενος της πόλης Εσκιλστούνα.

«Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα ότι αυτές οι επιθέσεις εναντίον των τεμενών και άλλες απόπειρες που υποκινούνται από το μίσος κατά των μουσουλμάνων αποτελούν πρόβλημα για ολόκληρη την κοινωνία, όχι μόνο για τους μουσουλμάνους», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της Ισλαμικής Μουσουλμανικής Ένωσης, ο Μοχάμεντ Χαράκι.

«Κάθε ένας θα πρέπει να διερωτηθεί αν είναι αυτή η κοινωνία που επιθυμεί», πρόσθεσε.

Η υπουργός Πολιτισμού και Δημοκρατίας Άλις Μπα Κούνκε κατήγγειλε ενώπιον των διαδηλωτών στη Στοκχόλμη τους δράστες των ενεργειών αυτών που θέλουν να «εκφοβίσουν και να ταπεινώσουν» τους συμπολίτες τους.

Στο τέμενος της Ουψάλας, όπου αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι είδαν έναν άνδρα να ρίχνει μια βόμβα μολότοφ στη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης προς Πέμπτη, οι διαδηλωτές κόλλησαν καρδιές στους τοίχους. Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη Στοκχόλμη, το Μάλμε και το Γκέτεμποργκ.

Η αστυνομία από την πλευρά της ανακοίνωσε την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας και διαβεβαίωσε ότι διεξάγει εντατικές έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών των εμπρησμών.

Σύμφωνα με το αντιρατσιστικό περιοδικό Expo, τουλάχιστον 12 επιθέσεις σημειώθηκαν το 2014 στη Σουηδία εναντίον τεμενών. Τον Νοέμβριο μια έρευνα της σουηδικής κυβέρνησης αποκάλυψε ότι τα δύο τρίτα των μουσουλμανικών ενώσεων της χώρας κατήγγειλαν ότι έπεσαν θύματα βανδαλισμού.