Μπορεί η Τουρκία να εμφανίζεται διατεθειμένη να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με τους Ταλιμπάν, όμως φαίνεται ότι βοήθησε μέλη της κυβέρνησης του Αφγανιστάν να φύγουν από την Καμπούλ.

«Η πτήση TK707 της Turkish Airlines περίμενε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Η τουρκική πρεσβεία κάλεσε τόσο Τούρκους πολίτες όσο και μια ομάδα Αφγανών πολιτευτών τηλεφωνικά και ξεκίνησε την επιχείρηση εκκένωσης», αναφέρει η Hurriyet.

Στην πτήση της Turkish Airlines την περασμένη Δευτέρα από την Καμπούλ προς την Κωνσταντινούπολη μεταξύ των 324 επιβατών βρισκόντουσαν μυστικά τουλάχιστον 40 ανώτεροι αξιωματούχοι της αφγανικής κυβέρνησης.

Μεταξύ αυτών, ο δεύτερος αντιπρόεδρος Σαρβουάρ Ντανίς, ο υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Χανίφ Ατμάρ και ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Εθνικής Ασφάλειας, Αχμάντ Ζία Σράτζ, καθώς και άλλοι τρεις πρώην υπουργοί και αρκετοί αναπληρωτές.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η πρώτη λέξη που βγήκε από το στόμα των Αφγανών πολιτικών όταν μπήκαν στο αεροπλάνο ήταν «Ευχαριστώ».

Όλοι τους ήταν στόχοι των Ταλιμπάν. Μάλιστα, την ώρα που τα μέλη της αφγανικής κυβέρνησης είχαν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο, οι Ταλιμπάν είχαν περικυκλώσει τα σπίτια τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τουρκικός στρατός βοήθησε την επιχείρηση επιβίβασης, εμποδίζοντας πολλούς ανθρώπους να επιβιβαστούν στο αεροπλάνο εξαιτίας του χάους που επικρατούσε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.