Για συλλογική αποτυχία στην εκτίμηση της κλιμακούμενης κατάστασης στο Αφγανιστάν, τόσο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, όσο και των υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας, αλλά και της διεθνούς κοινότητας, έκανε λόγο τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας.

«Εκτιμήσαμε λανθασμένα την κατάσταση. Ούτε εμείς ούτε οι εταίροι μας δεν προβλέψαμε την ταχύτητα με την οποία θα υποχωρούσαν οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας κατά την προέλαση των Ταλιμπάν. Μια τέτοια μέρα, απαιτείται επίσης ειλικρίνεια και πρέπει να το παραδεχτούμε με κάθε τρόπο», δήλωσε ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός (SPD) σύμφωνα με τη Die Zeit και όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Είδαμε τρομερές εικόνες από το Αφγανιστάν. Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών είναι όλες εξαιρετικά πικρές και θα έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες για την περιοχή, αλλά και για εμάς. Δεν υπάρχει τίποτα το οποίο μπορούμε να ωραιοποιήσουμε. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα κάνει τώρα κάθε δυνατή προσπάθεια επί τόπου για να σώσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους από την καταστροφική κατάσταση», τόνισε.

«Η ομάδα των αποχωρούντων αυξήθηκε και πέραν των περίπου 2.500 ενστόλων, εκ των οποίων οι 1.900 βρίσκονται ήδη στη Γερμανία. Πρόκειται για συνεργάτες μη κυβερνητικών οργανώσεων, της Γερμανικής Εταιρείας Διεθνούς Συνεργασίας (GIZ), καθώς επίσης για ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακτιβίστριες για τα δικαιώματα των γυναικών οι οποίοι και οι οποίες πρόκειται επίσης να αποχωρήσουν. Ο αριθμός τους θα πρέπει να πολλαπλασιαστεί επί τα μέλη των οικογενειών τους. Η πλειοψηφία των αποχωρούντων βρίσκεται ήδη στην Καμπούλ. Πρέπει τώρα να τους δοθεί η δυνατότητα να φτάσουν στο αεροδρόμιο. Από εκεί, πρόκειται να μεταφερθούν από το Αφγανιστάν με γερμανικά και αμερικανικά στρατιωτικά αεροπλάνα.

Το πόσοι θα καταφέρουν να φτάσουν στο αεροδρόμιο δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια αυτή τη στιγμή. Η εναπομείνασα ομάδα της γερμανικής πρεσβείας στην Καμπούλ βρίσκεται τώρα στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας και συνεχίζει να εργάζεται από εκεί για τις εκκενώσεις», ενημέρωσε ο ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα πάντως με τους συμμετέχοντες σε συνεδρίαση του προεδρείου του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU), η καγκελάριος Μέρκελ υπολόγισε τον αριθμό των αποχωρούντων Γερμανών σε 10.000 περίπου.

Σύμφωνα με πληροφορίες το αεροδρόμιο είναι η τελευταία ζώνη ασφαλείας των Συμμάχων στο Αφγανιστάν.

«Απόλυτο φιάσκο»

Μετά την άνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία στο Αφγανιστάν και τις χαοτικές σκηνές στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, τα γερμανικά κόμματα δηλώνουν συγκλονισμένα.

Η κοινοβουλευτική ομάδα των Πρασίνων ζήτησε μάλιστα ειδική συνεδρίαση του κοινοβουλευτικού οργάνου που είναι αρμόδιο για τις μυστικές υπηρεσίες.

«Χρειαζόμαστε σαφήνεια ως προς το ποιες πληροφορίες ήταν διαθέσιμες στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση για την κατάσταση στο Αφγανιστάν και αν υπήρχαν δικές μας πληροφορίες ή βασιζόμασταν σε πληροφορίες άλλων μυστικών υπηρεσιών. Η κατάσταση στο Αφγανιστάν είναι το απόλυτο φιάσκο», δήλωσε ο βουλευτής των Πρασίνων, Κόνσταντιν φον Νότς, στην οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt».

Το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) αποκάλεσε την ανακατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν μετά την αποχώρηση των δυτικών στρατευμάτων «ιστορικό φιάσκο» και ζήτησε επίσης να αναζητηθούν ευθύνες. «Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μεγαλύτερη αποτυχία έπειτα από 20 χρόνια ένοπλων επιχειρήσεων μεγάλης κλίμακας από τη Δύση και τον ομοσπονδιακό στρατό (Bundeswehr)», δήλωσε η επικεφαλής του κόμματος, Σουζάνε Χέννιγκ-Βέλσοφ, στις εφημερίδες του Δημοσιογραφικού Ομίλου Funke.

«Είναι ηθικά επιτακτική ανάγκη η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να φέρει πίσω τώρα τους Γερμανούς πολίτες από την Καμπούλ. Τώρα πρέπει να γίνει μια μη γραφειοκρατική μαζική εκκένωση. Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας είναι υπεύθυνος για όλους εκείνους που δεν μπορούν πλέον να σώσουν τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους», πρόσθεσε.

Και ο Γενικός Γραμματέας του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU), Πάουλ Τσίμιακ, εκφράστηκε επικριτικά για την κατάσταση: «Αυτό που βιώνουμε εκεί είναι σαφώς μια καταστροφή. Το ερώτημα σχετικά με την απόσυρση των στρατευμάτων, το πώς οργανώθηκε και σε ποια στιγμή, δείχνει ότι πρόκειται για την απόλυτη καταστροφή, ιδίως η επιχείρηση διάσωσης, η οποία προφανώς ξεκίνησε πολύ αργά, και η εσφαλμένη εκτίμηση σχετικά με το πόσο γρήγορα θα μπορούσαν να προχωρήσουν οι Ταλιμπάν», δήλωσε στα δίκτυα RTL και ntv.

«Είμαι επίσης συγκλονισμένος από την εσφαλμένη εκτίμηση που προφανώς υπήρξε, όχι μόνο από το ημέτερο υπουργείο Εξωτερικών, αλλά από αμερικανικές και άλλες μυστικές υπηρεσίες. Είναι επίσης σαφές για εμάς ότι το προσφυγικό δράμα του 2015 δεν πρέπει να επαναληφθεί. Δεν θα μπορέσουμε να λύσουμε το ζήτημα του Αφγανιστάν με την μετανάστευση στη Γερμανία», τόνισε ο Τσίμιακ.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ (CDU) δήλωσε επίσης συγκλονισμένη στο ομοσπονδιακό προεδρείο του κόμματός της: «Πρέπει να συνεργαστούμε με τις γειτονικές χώρες. Χωρίς τις ΗΠΑ δεν θα μπορούσαμε να φέρουμε σε πέρας μια τέτοια αποστολή», τόνισε νωρίτερα η ίδια, σύμφωνα με συμμετέχοντες στην συνεδρίαση. «Τώρα πρέπει να επιστρέψουν με ασφάλεια όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι», πρόσθεσε.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.