Με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν θα πρέπει να διαπραγματευτεί η Γαλλία για την απελευθέρωση των πέντε Γάλλων ομήρων που κρατούνται στο Μάλι, σύμφωνα με τον ηγέτη της Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ, της Aqmi.

Ο ηγέτης της Aqmi, ο Αλγερινός Αμπντελμαλέκ Ντρουκντέλ απαίτησε εξάλλου να αποσύρει η Γαλλία τα στρατεύματά της από το Αφγανιστάν προκειμένου ν’ αφήσει η οργάνωσή του ελεύθερους τους ομήρους που κρατεί.

Τις παραπάνω δηλώσεις έκανε ο ηγέτης της Aqmi σε ηχητικό μήνυμά του που μεταδόθηκε χθες το βράδυ από το τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ, Αλ-Τζαζίρα. «Κάθε μορφή διαπραγμάτευσης για το θέμα αυτό στο μέλλον δε θα διεξάγεται παρά μόνο με τον Οσάμα μπιν Λάντεν και σύμφωνα με τους όρους του. Εάν θέλετε οι πολίτες σας που κρατούνται όμηροι να είναι σώοι και αβλαβείς, τότε θα πρέπει να βιαστείτε και ν’ αποσύρετε τα στρατεύματά σας βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος που θα δημοσιοποιήσετε», τόνισε.

Οι πέντε Γάλλοι απήχθησαν τη νύχτα της 15ης Σεπτεμβρίου σε ορυχείο ουρανίου της γαλλικής εταιρίας Areva στο Αρλίτ του βορείου Νίγηρα μαζί με έναν άνδρα από τη Μαδαγασκάρη και έναν από το Τόγκο.

Η Γαλλία βρίσκεται σε πλήρη κινητοποίηση για τους ομήρους στο Μάλι, ενώ το μήνυμα εξετάζεται για να διαπιστωθεί η γνησιότητά του, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.