Τουλάχιστον 2,3 εκατομμύρια παιδιά και νέοι πεινάνε στη βορειοανατολική Νιγηρία, όπου η ισλαμιστική εξέγερση έχει αναγκάσει τους γεωργούς να φύγουν από τα χωράφια τους, με την περιοχή να κινδυνεύει σύντομα να αντιμετωπίσει μεγάλες ελλείψεις σε τρόφιμα, προειδοποίησαν ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Οι επιθέσεις των ισλαμιστών ανταρτών έχουν ενταθεί στη βορειοανατολική Νιγηρία τους τελευταίους μήνες, με δεκάδες στρατιώτες και αμάχους να σκοτώνονται και γεωργούς να στοχοθετούνται σε κάποιες από τις επιθέσεις.

Η σύγκρουση που μαίνεται εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία έχει προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και τον εκτοπισμό εκατομμυρίων, όμως τώρα στη Νιγηρία παρατηρείται άνοδος των τιμών των τροφίμων, κάτι που σημαίνει ότι εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη τη χώρα δεν είναι σε θέση να τραφούν ή να θρέψουν τις οικογένειές τους.

Η οργάνωση Save the Children εκτιμά ότι 700.000 παιδιά κάτω των 5 ετών είναι μεταξύ των 2,3 εκατομμυρίων παιδιών και νέων που επηρεάζονται και ζητεί από την κυβέρνηση να προστατεύσει τους γεωργούς και να αφιερώσει περισσότερους πόρους στην περιοχή.

«Ανησυχούμε πάρα πολύ ότι αυτό θα οδηγήσει σε μια ακόμη μεγαλύτερη επισιτιστική κρίση στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας», δήλωσε η Σάνον Ουόρντ, μεταβατική διευθύντρια της Save the Children για τη Νιγηρία.

Στο μεταξύ το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) προειδοποίησε ότι ο συνδυασμός της κλιματικής αλλαγής, της ανασφάλειας και της πανδημίας covid-19 έχει φέρει την περιοχή στα πρόθυρα «καταστροφικής» επισιτιστικής ανασφάλειας.

Ο Έντουαρτ Κάλον, συντονιστής ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ για τη Νιγηρία, δήλωσε ότι περίπου 4,4 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα και ότι «η οξυνόμενη απειλή καταστροφικής επισιτιστικής ανασφάλειας» είναι η χειρότερη εδώ και μία πεντεατία.

Ο Κάλον επεσήμανε ότι χωρίς ανθρωπιστική βοήθεια εκατομμύρια άνθρωποι στις πολιτείες Μπόρνο, Ανταμάουα και Γιόμπε θα δυσκολευθούν να τραφούν.