Ο κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης, ο Δημοκρατικός Άντριου Κουόμο, «παρενόχλησε σεξουαλικά πολλές γυναίκες», σύμφωνα με τα συμπεράσματα μιας ανεξάρτητης έρευνας που ζήτησε η δικαιοσύνη, ανακοίνωσε χθες η εισαγγελέας της πολιτείας της Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέιμς.

«Η ανεξάρτητη έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο παρενόχλησε σεξουαλικά πολλές γυναίκες και, με αυτές τις πράξεις του, παραβίασε την ομοσπονδιακή νομοθεσία και εκείνη της πολιτείας», διαβεβαίωσε η εισαγγελέας, διευκρινίζοντας πως μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν «πρώην και νυν» δημόσιοι υπάλληλοι της πολιτείας.

Η έκθεση της έρευνας αποδίδει στον Άντριου Κουόμο απρεπείς κινήσεις, «φιλιά και ανεπιθύμητες αγκαλιές», όπως και «ανάρμοστα σχόλια».

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, ο κυβερνήτης και το προσωπικό του «προχώρησαν, επίσης, σε αντίποινα σε βάρος τουλάχιστον μίας υπαλλήλου επειδή κατέθεσε», επισημαίνει σε ένα δελτίο τύπου το γραφείο της εισαγγελέως.

«Εντέλει, η εκτελεστική ομάδα του κυβερνήτη ευνόησε ένα τοξικό περιβάλλον εργασίας, που κατέστησε πιθανή την παρενόχληση και ένα εχθρικό εργασιακό κλίμα», προσθέτει το γραφείο.

Σύμφωνα με τη Λετίσια Τζέιμς, εναπόκειται στον ίδιο τον κυβερνήτη να «βγάλει συμπεράσματα» από την έρευνα.

Ερωτηθείσα σχετικά με το αν γνωρίζει εάν ο Κουόμο πρόκειται να παραιτηθεί, η εισαγγελέας απάντησε: «η απόφαση ανήκει στον κυβερνήτη της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Η έκθεση μιλάει από μόνη της».

Η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι ζητά την παραίτησή του

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι κάλεσε απόψε τον κυβερνήτη της Νέας Υόρκης να παραιτηθεί από το αξίωμά του, αφού από την έρευνα που διενεργήθηκε σε βάρος του διαπιστώθηκε ότι παρενόχλησε σεξουαλικά 11 γυναίκες.

«Υπό την ηγεσία της γενικής εισαγγελέως Λετίσια Τζέιμς, ολοκληρώθηκε μια πλήρης και ανεξάρτητη έρευνα σχετικά με τους ισχυρισμούς εναντίον του κυβερνήτη Κουόμο», υπενθύμισε στην ανακοίνωσή της η Πελόζι. «Όπως πάντα, επιδοκιμάζω τις γυναίκες που βγήκαν μπροστά και είπαν την αλήθεια. Αναγνωρίζοντας την αγάπη του για τη Νέα Υόρκη και τον σεβασμό του για το αξίωμά του, καλώ τον κυβερνήτη να παραιτηθεί», πρόσθεσε.

Ο 63χρονος κυβερνήτης επανέλαβε σήμερα ότι απορρίπτει τις κατηγορίες. Σε ένα βίντεο που γυρίστηκε μέσα στο γραφείο του, δεν αναφέρθηκε καθόλου στο θέμα της παραίτησής του, αλλά πρόσθεσε ότι θα απαντήσει «σημείο προς σημείο» στις κατηγορίες που του προσάπτονται, σε ένα έγγραφο που θα δώσουν στη δημοσιότητα οι συνεργάτες του.

Ερωτηθείς σε συνέντευξη Τύπου του Λευκού Οίκου τι πρέπει να κάνει ο Κουόμο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν απάντησε: «Νομίζω ότι πρέπει να παραιτηθεί».