Μετά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Ουκρανία (30ή Νοεμβρίου-5η Δεκεμβρίου 2014), ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς, με δημόσια παρέμβαση του τόνισε ότι “οι ένοπλες συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία έχουν καταστροφικές συνέπειες για τα ανθρώπινα δικαιώματα του πληθυσμού» και υπογράμμισε πως «η ανθρωπιστική κατάσταση είναι επίσης εξαιρετικά δύσκολη και οι άνθρωποι συνεχίζουν να υποφέρουν σε μεγάλο βαθμό».

«Πολυάριθμες σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταγραφεί, όπως αναφέρθηκε από την Ύπατη Αρμοστεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (UNHCR) και άλλους, ενοχοποιώντας κυρίως τις δυνάμεις των ανταρτών, αλλά και κυβερνητικές δυνάμεις και τάγματα εθελοντών που πολεμούν στο πλευρό τους», τόνισε ο Επίτροπος , αναφερόμενος στις εκατοντάδες περιπτώσεις δολοφονιών, απαγωγών και «εξαφανίσεων», καθώς και βασανιστήρια και κακομεταχείριση. Τόνισε ότι όσοι διαπράττουν τέτοιες ενέργειες πρέπει να «δώσουν λόγο» για αυτές.

Ο Επίτροπος εξέτασε επίσης την κατάσταση των εσωτερικά εκτοπισμένων προσώπων, ο αριθμός των οποίων στο εσωτερικό της Ουκρανίας ανέρχεται σε τουλάχιστον 500.000.

«Οι εθελοντές, οι τοπικές και περιφερειακές αρχές και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, έχουν κάνει σημαντικές – και αξιέπαινες – προσπάθειες και επενδύσεις για την κάλυψη των αναγκών των εσωτερικά εκτοπισμένων, αλλά σε πολλές περιοχές χρειάζεται να εξασφαλισθεί συμμετοχή υψηλού επιπέδου και συντονισμός με τις εθνικές αρχές»,  συνέχισε.

Στην παρέμβαση του ο Επίτροπος Μούιζνιεκς υπενθύμισε ότι οι πληρωμές συντάξεων ανεστάλησαν προς τα πρόσωπα που κατοικούν στα εδάφη εκτός του ελέγχου των ουκρανικών αρχών.

Όπως τόνισε, αυτό οδηγεί σε περαιτέρω απομόνωση των περιοχών αυτών και επιδεινώνει τη δεινή κατάσταση του πληθυσμού εκεί, που έχει ήδη υποστεί σημαντική ζημιά από τις εχθροπραξίες, την καταστροφή των υποδομών, και την ανομία.