Οι 13 Τούρκοι εθνικιστές που κατηγορούνται για την επίθεση εναντίον δύο Αμερικανών ναυτών στην Κωνσταντινούπολη ενδέχεται να καταδικαστούν σε 10ετή κάθειρξη αφού τουρκικό δικαστήριο απήγγειλε εναντίον τους τις κατηγορίες της εξύβρισης, της πρόκλησης σωματικής βλάβης αλλά και της παραβίασης της νομοθεσίας σχετικά με τις διαδηλώσεις, σύμφωνα με το κατηγορητήριο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Τα μέλη της Τουρκικής Ένωσης Νεότητας επιτέθηκαν εναντίον των ναυτών σε έναν πολυσύχναστο δρόμο τον περασμένο μήνα φωνάζοντάς τους «Γιάνκηδες, επιστρέψτε στην πατρίδα σας», ρίχνοντάς τους μπογιά και προσπαθώντας να τους φορέσουν κουκούλες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε την επίθεση κατακριτέα και υποσχέθηκε ότι οι δράστες θα «πληρώσουν το τίμημα».

Στο κατηγορητήριο, που δημοσίευσε το πρακτορείο ειδήσεων Doğan, οι εισαγγελείς επικαλούνται τις καταθέσεις των δύο ναυτών όπου περιέγραψαν ότι οι επιτιθέμενοι τους ακολούθησαν από τη στιγμή που βγήκαν από το αντιτορπιλικό πλοίο του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, το USS Ross, το οποίο είχε αγκυροβολήσει στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που επικαλέστηκε το Ντογάν οι εισαγγελείς ζητούν την επιβολή ποινών κάθειρξης 10 ετών και 6 μηνών για τους κατηγορούμενους.

Η εθνικιστική οργάνωση Ένωση Τουρκικής Νεότητας υπεραμύνθηκε των ενεργειών των μελών της σήμερα και υποσχέθηκε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου ότι δεν θα εγκαταλείψουν τον αγώνα τους εναντίον «του Αμερικανικού ιμπεριαλισμού ακόμα και αν παραμείνουν στην φυλακή για 100 χρόνια».