Σε συμφωνία με στόχο να εφαρμοστεί πράγματι μια εκεχειρία στις δύο περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, όπου μαίνονται οι συγκρούσεις, κατέληξαν οι φιλορώσοι αντάρτες και οι ουκρανικές αρχές και σήμερα εργάζονται προκειμένου να ισχύσει αυτή η κατάπαυση του πυρός, που θα μπορούσε να επεκταθεί σε ολόκληρη τη γραμμή του μετώπου.

Ο τερματισμός των μαχών στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, θέατρο φονικών και αδιάκοπων συγκρούσεων εδώ και πολλούς μήνες, βρίσκεται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο στρατοπέδων μετά την επιβεβαίωση μιας παρόμοιας συμφωνίας για την περιοχή του Λουγκάνσκ.

Οι διαπραγματεύσεις αυτές με στόχο να μπει ένα τέλος στις μάχες που έχουν στοιχίσει την ζωή σε τουλάχιστον 4.300 ανθρώπους διεξάγονταν την ώρα που το κοινοβούλιο της Ουκρανίας, όπου επικρατούν οι φιλοδυτικές δυνάμεις, ετοιμαζόταν να εγκρίνει τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης όπου πολλοί ξένοι, περιλαμβανομένης μίας Αμερικανίδας θα αναλάβουν υπουργικά καθήκοντα.

Ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο υπέγραψε σήμερα ένα διάταγμα το οποίο χορηγεί την ουκρανική ιθαγένεια σε μία Αμερικανίδα υπήκοο, έναν Γεωργιανό υπήκοο και έναν Λιθουανό υπήκοο.

Την ώρα που ο νέος συνασπισμός κομμάτων έχει ορίσει ως στόχο την εισδοχή στο ΝΑΤΟ, μία προοπτική που εξοργίζει τη Μόσχα, ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Πάβλο Κλίμκιν, που παρέμεινε στην θέση αυτή, συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης σε μία συνεδρίαση του Βορειοατλαντικού Συμφώνου που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

Στο πεδίο η ουκρανική κυβέρνηση και οι φιλορώσοι αυτονομιστές της περιοχής του Λουχάνσκ συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός από την 5η Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και ο αυτονομιστής ηγέτης της περιοχής, Ιγκόρ Πλοτνίτσκι.

Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού Αντρίι Λισένκο δήλωσε από την πλευρά του ότι δεν έχει καμιά πληροφορία για το θέμα αυτό. “Τα πυρά συνεχίζονται”, επισήμανε.

Ο Ουκρανός στρατηγός Βολοντίμιρ Ασκάροφ συνάντησε το απόγευμα σήμερα τον Ρώσο στρατηγό Αλεξάντρ Λεντσόφ σε μία συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών στο Ντονέτσκ, το προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία με εκπροσώπους του ΟΑΣΕ και της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, ανέφερε πηγή προσκείμενη στις αρχές του Ντονέτσκ.

Σύμφωνα πάντως με ειδικούς είναι πολύ νωρίς προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα για το αποτέλεσμα που θα έχουν οι προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη για τον τερματισμό των συγκρούσεων.

«Με τις τιμές του πετρελαίου να σημειώνουν πτώση, η Ρωσία ενδέχεται να επιδείξει μεγαλύτερη επιφύλαξη όσον αφορά την υποστήριξη (…) των αυτονομιστών και να πιέσει προς την αναζήτηση μίας λύσης, όμως είναι πολύ νωρίς να το πούμε αυτό» δήλωσε η Αλίσα Λόκγουντ του ινστιτούτου IHS Country Risk του Λονδίνου.

«Δεν έχω πολλές ελπίδες ότι οι συμφωνίες αυτές θα έχουν καλύτερα αποτελέσματα από εκείνες που είχαν συναφθεί» την 5η Σεπτεμβρίου στο Μινσκ, εξέφρασε την εκτίμηση ο Ολεκσίι Μέλνικ του Κέντρου Ραζούμκοφ στο Κίεβο.