Ιδιαιτέρως ανήσυχοι είναι οι επιστήμονες της Γερμανίας λόγω της μετάλλαξης Delta που πλέον κυριαρχεί στη χώρα.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle επικαλούμενη νεότερα στοιχεία του κρατικού επιδημιολογικού Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ η μετάλλαξη Delta είναι πλέον το κυρίαρχο στέλεχος του κορoνοϊού στη Γερμανία καθώς τέλη Ιουνίου το ποσοστό είχε φτάσει στο 59%, ενώ τώρα υπολογίζεται στα 2/3. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως το εν λόγω στέλεχος του ιού θα οδηγήσει στην αύξηση του αριθμού κρουσμάτων, όπως αυτό συνέβη στη Μεγάλη Βρετανία.

Επιβραδύνονται οι εμβολιασμοί

Aνησυχητικός επίσης παράγοντας είναι η επιβράδυνση του ρυθμού εμβολιασμών. Από τους 820.000 εμβολιασμούς την ημέρα πριν τρεις εβδομάδες, 800.500 πριν δύο εβδομάδες ο αριθμός των εμβολιασμών έπεσε την περασμένη εβδομάδα στους 710.000 καθημερινά. Μέχρι στιγμής στη Γερμανία έχει εμβολιαστεί το 57% του πληθυσμού με μια δόση και ένα 40% και με τις δύο δόσεις.

Οι ειδικοί τονίζουν πως για να αποφευχθεί το φθινόπωρο ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού θα πρέπει έχει εμβολιαστεί πλήρως τουλάχιστον το 80% του πληθυσμού.

Η κυβέρνηση προωθεί την απλοποίηση των διαδικασιών εμβολιασμού με στόχο να μεταβαίνουν για παράδειγμα κινητές ομάδες εμβολιασμού σε πεζόδρομους, σε συνοικίες και σε εκδηλώσεις. Μάλιστα είναι υπό συζήτηση και η πρόταση να συνδεθούν οι εμβολιασμοί με την κλήρωση λαχείου όπως στις ΗΠΑ.

Το 54% των Γερμανών θα εξακολουθήσει να χρησιμοποιεί τη μάσκα και μετά το τέλος της πανδημίας

Σύμφωνα με δημοσκόπηση μια μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων της Γερμανίας σκοπεύει να εφαρμόζει βασικά μέτρα υγιεινής και μετά το τέλος της πανδημίας. Ειδικότερα η δημοσκόπηση του μιντιακού ομίλου Φούνκε αναφέρει πως οκτώ στους δέκα Γερμανούς θα συνεχίσουν και στο μέλλον να πλένουν συχνότερα τα χέρια. Ένα 77% θα εξακολουθεί να τηρεί την κοινωνική απόσταση, ένα 71% να αποφεύγει μεγάλες συναθροίσεις ατόμων και το 54% σκοπεύει να κάνει συχνά χρήση μάσκας.