Η ινδική φαρμακοβιομηχανία που βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών για τον θάνατο τουλάχιστον 15 γυναικών σε κλινική στείρωσης στο κρατίδιο Τσατίσγκαρ διέψευσε ότι τα χάπια που παρασκευάζει ήταν μολυσμένα με μια χημική ουσία που συνήθως χρησιμοποιείται στα ποντικοφάρμακα.

Δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι είχαν δηλώσει το Σάββατο ότι από τις πρώτες αναλύσεις των χαπιών που παρασκευάζει η εταιρεία Mahawar Pharmaceuticals διαπιστώθηκε ότι περιείχαν φωσφίδιο του ψευδαργύρου. Δείγματα έχουν σταλεί σε εργαστήρια στο Νέο Δελχί και την Καλκούτα για περαιτέρω αναλύσεις.

Ο διευθυντής της φαρμακοβιομηχανίας, Ραμές Μαχαουάρ, σε ανακοίνωσή του, υποστηρίζει ότι υπάρχει μεγάλη δόση «υπερβολής» στις πληροφορίες που διέρρευσαν στον Τύπο. «Θέλουμε να αποσαφηνίσουμε ότι χθες (σ.σ. την Παρασκευή) στην εφεδρική αποθήκη μας βρέθηκε μόνο μια κολλητική παγίδα για ποντίκια και αυτό παρουσιάστηκε ως ποντικοφάρμακο. Θα συνεργαστούμε πλήρως με την κυβέρνηση στην έρευνα αυτή (…) Πιστεύουμε ότι μετά από αμερόληπτη έρευνα θα αποδειχθεί πως οι κατηγορίες ήταν αβάσιμες» σημείωσε.

Η αστυνομία έχει συλλάβει τον Μαχαουάρ και τον γιο του. Μολονότι και οι δύο δηλώνουν αθώοι, παραμένουν υπό κράτηση και η ανακοίνωση εκδόθηκε από την εταιρεία εξ ονόματος του διευθυντή της.

Οι αρχές του Τσατίσγκαρ απαγόρευσαν την πώληση και διανομή όλων των φαρμάκων που έχουν παρασκευαστεί από τη συγκεκριμένη εταιρεία.