Ποινές κάθειρξης από 4,5 χρόνια έως 9 χρόνια επέβαλε σήμερα ένα δικαστήριο στη Γερμανία εις βάρος 4 ανδρών που είχαν προετοιμάσει μία επίθεση στη Γερμανία για λογαριασμό του ισλαμιστικού δικτύου της αλ Κάιντα.

Το δικαστήριο του Ντίσελντορφ (δυτικά) επέβαλε την αυστηρότερη ποινή στον Αμπντελάντιμ ελ Κεμπίρ, έναν Μαροκινό ηλικίας 33 ετών, που κρίθηκε ένοχος για την κατηγορία ότι ανήκει σε τρομοκρατική οργάνωση και προετοίμαζε μια επίθεση στη γερμανική επικράτεια.

Ο Κεμπίρ θεωρείται ότι είναι ο επικεφαλής του δικτύου, που τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, αποκαλούν τον «Πυρήνα του Ντίσελντορφ».

Ο Ελ Κεμπίρ είχε ενεργήσει έπειτα από εντολές των υπευθύνων της Αλ Κάιντα στην Ευρώπη, με τους οποίους βρισκόταν σε επαφή. Ο ίδιος είχε επισκεφθεί τον Ιανουάριο του 2010 ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης της τρομοκρατικής οργάνωσης στα σύνορα Αφγανιστάν-Πακιστάν προκειμένου να εκπαιδευτεί στον χειρισμό των όπλων, την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών και ηλεκτρονικών πυροκροτητών.

Στο πλαίσιο μιας δίκης που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2012, ο Τζάμιλ Σεντίκι, 34 ετών, ένας Γερμανομαροκινός και ο Άμιντ Σααμπί, ένας Γερμανοϊρανός ηλικίας 23 ετών, τιμωρήθηκαν με 7 και 5,5 χρόνια κάθειρξης αντίστοιχα.

Με την κατηγορία της παροχής υποστήριξης σε μια τρομοκρατική οργάνωση, ο Γερμανός Χαλίλ Σιλμέκ, 30 ετών, καταδικάστηκε σε 4,5 χρόνια κάθειρξης.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, οι συνήγοροι υπεράσπισης κατήγγειλαν ότι δεν τους επιτράπηκε η πρόσβαση στα σχετικά έγγραφα των επιχειρήσεων παρακολούθησης των 4 ανδρών, αν και θεωρούνται καθοριστικής σημασίας για την απαγγελία των κατηγοριών.

Οι Αμπντελάντιμ Ελ Κεμπίρ, Τζάμιλ Σεντίκι και Αμίντ Σααμπί συνελήφθησαν την 29η Απριλίου στο Ντίσελντορφ. Ο τέταρτος κατηγορούμενος, ο Χαλίλ Σιμσέκ, είχε συλληφθεί στη συνέχεια στη Βόννη (δυτικά).

Κατά τη διάρκεια της διετούς δίκης οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι οι άνδρες αυτοί σχεδίαζαν να πυροδοτήσουν μία βόμβα διασποράς εν μέσω ενός πλήθους πολιτών ενώ θα ακολουθούσε μια δεύτερη βομβιστική επίθεση εναντίον των μελών των ασθενοφόρων που θα είχαν σπεύσει για να βοηθήσουν τα θύματα.

Πρώτη καταδίκη τζιχαντιστή που επέστρεψε από τη Συρία στη Γαλλία

Ο πρώτος Γάλλος τζιχαντιστής που επέστρεψε από τη Συρία βρέθηκε ενώπιον της Δικαιοσύνης, ένας νεαρός άνδρας ηλικίας 28 ετών ο οποίος καταδικάστηκε σήμερα στο Παρίσι σε 7 χρόνια κάθειρξης.

Οι δικαστές του πλημμελειοδικείου επέβαλαν στον Φλαβιέ Μορό την μέγιστη ποινή έπειτα από αίτημα του εισαγγελέα κατά τη διάρκεια της δίκης του την 17η Οκτωβρίου.

Ο Φλαβιέ Μορό, από τη Νότια Κορέα τον οποίο είχε υιοθετήσει μια οικογένεια από τη Γαλλία, δεν ήταν παρών στη δικαστική αίθουσα κατά την ανάγνωση της απόφασης.

Αφού ανέπτυξε εγκληματική δράση (με 13 καταδίκες) ο ίδιος προσηλυτίστηκε στο Ισλάμ προτού ριζοσπαστικοποιηθεί και μεταβεί στη Συρία.

Συμμετείχε σε μια ισλαμιστική οργάνωση, δεν παρέμεινε ωστόσο για μεγάλο χρονικό διάστημα εκεί.

Επέστρεψε στη Γαλλία, εντοπίστηκε από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία και συνελήφθη καθώς προετοιμαζόταν να επιστρέψει στη Συρία.