Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επήλθαν οι θάνατοι άλλων 2.032 ασθενών με την COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά ακόμη 73.602 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Μία ημέρα νωρίτερα, η χώρα κατέγραψε απόλυτο ρεκόρ 115.228 μολύνσεων, εξέλιξη που φάνηκε να πιστοποιεί πως πλέον έχει εκδηλωθεί τρίτο κύμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής (212 εκατ. κάτοικοι) έχει καταγράψει μέχρι εδώ 509.141 θανάτους επί συνόλου 18,2 εκατ. μολύνσεων από τον ιό. Η Βραζιλία είναι η χώρα με τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό της πανδημίας παγκοσμίως, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, που θρηνούν πάνω από 600.000 νεκρούς. Βραζιλιάνοι ειδικοί χαρακτηρίζουν πολύ υποτιμημένους τους επίσημους αριθμούς.

Μεξικό: 221 θάνατοι και πάνω από 5.300 κρούσματα σε 24 ώρες   

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ενημέρωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 221 ασθενείς με την COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν ακόμη 5.340 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα των 126 εκατ. κατοίκων έχει φθάσει μέχρι εδώ τους 232.068 νεκρούς επί συνόλου 2.493.087 μολύνσεων, κατά τα επίσημα στοιχεία.

Η μεξικανική κυβέρνηση αναγνωρίζει πως ο επίσημος απολογισμός, ο τέταρτος βαρύτερος παγκοσμίως, είναι υποτιμημένος. Δεδομένα για την πλεονάζουσα θνησιμότητα που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας τον Μάρτιο έδειξαν ότι οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 είναι κατά τουλάχιστον 60% περισσότεροι από τους επιβεβαιωμένους.

Χιλή: Πρώτο κρούσμα της παραλλαγής Δέλτα του νέου κορονοϊού   

Ο υπουργός Υγείας της Χιλής επιβεβαίωσε χθες Πέμπτη ότι διαγνώστηκε το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής Δέλτα του SARS-CoV-2 στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, μετά την εργαστηριακή ανάλυση δειγμάτων ασθενούς η οποία επαναπατρίστηκε από τις ΗΠΑ.

«Επιβεβαιώσαμε επίσημα την παρουσία ασθενούς με την παραλλαγή Δέλτα, (η ασθενής) ταξίδεψε από τις Ηνωμένες Πολιτείες (της Αμερικής) και εισήλθε (στην επικράτεια) μέσω του αεροδρομίου του Σαντιάγο», είπε ο Ενρίκε Πάρις, ο οποίος εκφράστηκε ενώπιον της Βουλής.

Η 43χρονη ασθενής έχει τεθεί σε απομόνωση. Ο εντοπισμός της παραλλαγής Δέλτα, η οποία ταυτοποιήθηκε αρχικά στην Ινδία, είναι ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη καθώς πρόκειται για στέλεχος του ιού που έχει υποστεί πολλαπλές μεταλλάξεις και είναι «πολύ πιο μολυσματικό από τα άλλα που έχουμε εντοπίσει», εξήγησε ο κ. Πάρις.

Το Κογκρέσο της Χιλής αναμενόταν να εγκρίνει χθες την παράταση της κατάστασης εξαίρεσης που είχε επιβληθεί για 90 ημέρες και επιτρέπει την επιβολή περιοριστικών μέτρων, όπως η απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας που τελεί σε ισχύ.

Ο εντοπισμός του πρώτου κρούσματος της παραλλαγής Δέλτα καταγράφηκε την ώρα που τα νοσοκομεία της χώρας βρίσκονται υπό πίεση εξαιτίας της πανδημίας, παρά την αξιοσημείωτη πρόοδο της εκστρατείας εθνικής ανοσοποίησης (έχει εμβολιαστεί πάνω από το 80% του πληθυσμού-στόχου από τον Φεβρουάριο).

Με δεδομένο ότι η Χιλή έχει βασιστεί στο εμβόλιο της κινεζικής Sinovac για την COVID-19, εγείρονται ερωτήματα για το κατά πόσον το εμβόλιο αυτό μπορεί να προσφέρει προστασία έναντι παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορονοϊού, ειδικά της παραλλαγής Δέλτα.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στο είχε φθάσει ως χθες Πέμπτη τους 31.797 νεκρούς επί συνόλου 1.531.872 μολύνσεων.

Κούβα: 1.880 κρούσματα και 16 θάνατοι σε 24 ώρες   

Ο ένας Κουβανός στους πέντε και πλέον έχει ήδη λάβει τουλάχιστον μία από τις δόσεις των εμβολίων για την COVID-19 που αναπτύχθηκαν στη νήσο, ανακοίνωσαν κουβανοί επιστήμονες χθες Πέμπτη, πριν καν τα σκευάσματα λάβουν άδεια επείγουσας χρήσης, κάτι πάντως που αναμένεται να γίνει εντός εβδομάδων.

Ως εδώ «περίπου το 22% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση», διευκρίνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Εδουάρδο Μαρτίνες, πρόεδρος της δημόσιας φαρμακευτικής επιχείρησης BioCubaFarma, σημειώνοντας πως αυτό επέτρεψε να καταγραφεί «σημαντική μείωση του δείκτη επίπτωσης» της ασθένειας στις περιοχές όπου ο πληθυσμός έχει πλέον ανοσοποιηθεί.

Η κυβέρνηση της Κούβας, αντιμέτωπη με αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων, άρχισε τον Μάιο εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο. Επιστήμονες εργάζονται πάνω σε πέντε υποψήφια εμβόλια, τα δύο από τα οποία, τα Abdala και Soberana 2, βρίσκονται στην τελευταία φάση κλινικών δοκιμών.

Η Κούβα παραμένει αντιμέτωπη με κύμα μολύνσεων. Χθες καταγράφηκαν 1.880 κρούσματα του SARS-CoV-2 και 16 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 – ο δεύτερος βαρύτερος ημερήσιος απολογισμός από τον Μάρτιο του 2020. Ο απολογισμός της πανδημίας έχει φθάσει τους 1.209 νεκρούς επί συνόλου 174.789 επιβεβαιωμένων μολύνσεων στη χώρα ως εδώ.

Παρότι οι αριθμοί αυτοί δεν έχουν σύγκριση με εκείνους σε πολλά άλλα κράτη της περιφέρειας της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, ανησυχούν έντονα τις αρχές. Ο επικεφαλής επιδημιολόγος του υπουργείου Υγείας, ο Φρανσίσκο Ντουράν, τόνισε χθες την «περιπλοκότητα της επιδημιολογικής κατάστασης».

Τυνησία: 3.951 κρούσματα και 88 θάνατοι σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Τυνησίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 3.951 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί στην αραβική χώρα να φθάνει τους 395.362.

Οι θάνατοι άλλων 88 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στο κράτος της βόρειας Αφρικής στους 14.406 νεκρούς ως εδώ, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Αφότου άρχισε η εκστρατεία ανοσοποίησης στην Τυνησία, τη 13η Μαρτίου, έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου 1,66 εκατ. πολίτες, εκ των οποίων σχεδόν οι 446.000 έχουν λάβει και τις δύο.

Γερμανία: 62 θάνατοι και 774 κρούσματα σε 24 ώρες

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 774 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 3.725.580, όπως δείχνουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Παρασκευή το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Το ίδιο διάστημα, άλλοι 62 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, αυξάνοντας τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στους 90.678 νεκρούς ως εδώ, κατά την ίδια πηγή.