Τη βαθιά ανησυχία τους σχετικά με την ουγγρική νομοθεσία που «κάνει διακρίσεις εις βάρος των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και παραβιάζει το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης, με το πρόσχημα της προστασίας των παιδιών», εξέφρασαν σήμερα (22/06) 13 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω κοινής δήλωσής τους. Σε αυτές δεν βρίσκεται η Ελλάδα.

Η δήλωση υπεγράφη μετά από πρωτοβουλία του Βελγίου από την εν λόγω χώρα, καθώς και το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, τη Γαλλία , τη Γερμανία, τη Δανία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία, τη Λιθουανία, τη Λετονία, την Ιρλανδία και την Ισπανία, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Βελγίου, τα 13 κράτη-μέλη της ΕΕ που υπογράφουν τη δήλωση, καταδικάζουν τη νέα ουγγρική νομοθεσία ως μια «κατάφωρη μορφή διάκρισης και στιγματισμού των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα του φύλου και την έκφραση».

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στην ανακοίνωση επισημαίνεται, επίσης, ότι η ουγγρική νομοθεσία παραβιάζει σαφώς την ελευθερία έκφρασης που κατοχυρώνεται στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

Η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Σοφί Βιλμέζ δήλωσε σχετικά: «Η νέα ουγγρική νομοθεσία υπονομεύει τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρώπης. Το Βέλγιο ανέλαβε αμέσως το προβάδισμα για το ζήτημα αυτό, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων σήμερα, μαζί με τους εταίρους μας στην Benelux που είναι παραδοσιακά πρώτοι στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Το Βέλγιο ανέλαβε επίσης την πρωτοβουλία να συντάξει μια κοινή δήλωση που είναι σαφής έκκληση για δράση. Χαίρομαι που 12 κράτη-μέλη θέλουν να την υποστηρίξουν. Η Ένωση που βασίζεται στις αξίες δεν είναι à la carte».

Στην κοινή τους δήλωση, τα υπογράφοντα κράτη-μέλη της ΕΕ, καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως θεματοφύλακα των Συνθηκών, «να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που διαθέτει» για να εξασφαλίσει τη συμμόρφωση με τους ευρωπαϊκούς νόμους, συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.