Συνελήφθη στη Συρία, η κόρη δύο αντιφρονούντων του συριακού καθεστώτος, η οποία γεννήθηκε στη φυλακή πριν από 26 χρόνια, όπως ανέφερε σήμερα μια μη κυβερνητική οργάνωση.

«Η Μαρία Μπάχτζαρ Σαάμπο γεννήθηκε το 1988, ενώ η μητέρα της εξέτιε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών λόγω της πολιτικής ιδεολογίας της», είπε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ράμι Άμπντελ Ραχμάν. Η ίδια η Μαρία συνελήφθη την Κυριακή από τις μυστικές υπηρεσίες, ενώ επέστρεφε στη Συρία από τον Λίβανο όπου επισκέφθηκε τη μητέρα της η οποία συμμετείχε σε ένα ιατρικό συνέδριο.

Και οι δύο γονείς της νεαρής γυναίκας είναι γιατροί και είχαν υποστεί διώξεις από το συριακό καθεστώς καθώς κατηγορήθηκαν ότι ήταν μέλη του εκτός νόμου Κόμματος Κομμουνιστικής Δράσης. Το κόμμα αυτό δρούσε κυρίως κατά τις δεκαετίες του 1980 και ’90, όταν την Συρία κυβερνούσε ο Χάφεζ αλ Άσαντ, ο πατέρας του σημερινού προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Όταν ήταν ενάμιση έτους, ο πατέρας της Μαρίας κατάφερε να την πάρει από τη φυλακή για να την μεγαλώσει εκείνος αφού η μητέρα της θα παρέμενε κρατούμενη για άλλα δυόμισι χρόνια», εξήγησε ο Ραχμάν. «Κατόπιν, λίγο καιρό μετά την αποφυλάκιση της μητέρας, συνελήφθη ο πατέρας ο οποίος παρέμεινε στη φυλακή από το 1992 μέχρι το 2002», πρόσθεσε.

Οι διεθνείς οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν καταγγείλει πολλές φορές στο παρελθόν το συριακό καθεστώς για συλλήψεις και βασανιστήρια αντιφρονούντων, πριν ακόμη ξεσπάσει η εξέγερση του 2011.

Ο πατέρας της Μαρίας είναι αλαουίτης, ανήκει δηλαδή στην ίδια θρησκευτική μειονότητα με τον πρόεδρο Άσαντ, ενώ η μητέρα της προέρχεται από οικογένεια χριστιανών.