Η σημερινή επίσκεψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ζοζέφ Ντολ, στη Σόφια, ερμηνεύεται από Βούλγαρους αναλυτές ως έμμεση ένδειξη των σοβαρών δυσκολιών που υπάρχουν στον σχηματισμό κεντροδεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού μετά τις πρόωρες εκλογές στη Βουλγαρία.

Ύστερα από συνάντηση με τον πρόεδρο του GERB και την ηγεσία του Μεταρρυθμιστικού Μετώπου, ο κ. Ντολ υπογράμμισε την ανάγκη συγκρότησης κυβέρνησης της κεντροδεξιάς με πρωθυπουργό τον κ. Μπόικο Μπορίσοφ, η οποία να αναλάβει το ταχύτερο δυνατόν την επίλυση των προβλημάτων της χώρας.

Σε δηλώσεις του στο βουλγαρικό και ξένο Τύπο τόνισε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργήσει ευεργετικές συνθήκες για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων εταίρων προς τη Σόφια αλλά και της ομαλής ροής των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Ο κ. Μπορίσοφ είπε, ότι συνεχίζονται οι διεργασίες του συνασπισμού του κόμματός του με το Μεταρρυθμιστικό Μέτωπο αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το GERB να προχωρήσει σε κυβέρνηση μειοψηφίας, έστω και με το ένα-τρίτο, περίπου, των 240 εδρών στη νέα Βουλή που εξασφάλισε στις εκλογές.

Ο αρχηγός του GERB κατέστησε σαφές, ότι ορισμένες προγραμματικές ιδέες και προτάσεις του «Πατριωτικού Μετώπου» δυσκολεύουν σοβαρά κάθε συνεργασία με τον εθνικιστικό συνασπισμό.

Ο κ. Ντολ είχε επίσης συναντήσεις με τις ηγεσίες του «Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών», του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και της κεντροαριστερής παράταξης ABV.