Αναλύσεις επί αναλύσεων διεξάγονται για την άγνωστη κίτρινη σκόνη που εστάλη σε αριθμό προξενείων στην Κωνσταντινούπολη, τη στιγμής που ανακοινώθηκε ότι αρχικά δε δείχνει να είναι κάποιος απειλητικός βιολογικός παράγων όπως άνθρακας ή πανώλη.

Τα προξενεία των ΗΠΑ, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Βελγίου και της Ουγγαρίας παρέλαβαν ύποπτα πακέτα που περιείχαν σκόνη, με αποτέλεσμα να κηρυχθεί συναγερμός. Είκοσι πέντε πρόσωπα από τις αποστολές αυτές νοσηλεύθηκαν για προληπτικούς λόγους.

«Σύμφωνα με τα αρχικά τεστ στην ύποπτη σκόνη, δεν υπάρχει ένδειξη για άνθρακα, πανώλη, τουλαρεμία, ρικίνη, αλλαντική τοξίνη ή οποιαδήποτε άλλη ουσία βιολογικού πολέμου», αναφέρει σε δήλωσή του το τουρκικό υπουργείο Υγείας.

«Εντούτοις τα αποτελέσματα περαιτέρω βιολογικών ελέγχων για άλλες ενδεχόμενες ουσίες βιολογικού πολέμου και μορφών άνθρακα θα ολοκληρωθούν αργότερα σήμερα και τα αποτελέσματα θα δημοσιοποιηθούν», προστίθεται στη δήλωση.

Τα περισσότερα από τα πακέτα ανακαλύφθηκαν την Παρασκευή. Το πακέτο στο ουγγρικό προξενείο πιστεύεται ότι είχε σταλεί ταυτόχρονα με τα άλλα, αλλά ανοίχθηκε σήμερα το πρωί, καθώς η αποστολή δεν είχε προσωπικό το σαββατοκύριακο, έγινε γνωστό από το γραφείο του κυβερνήτη.

«Οι μονάδες μας εστάλησαν επιτόπου για την απολύμανση του χώρου και του προσωπικού που εκτέθηκε στην σκόνη», αναφέρεται σε δήλωση που δημοσιοποιήθηκε από τον ιστότοπο του γραφείου του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης.

Δέκα από τα πρόσωπα που νοσηλεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα ήταν από το προξενείο του Καναδά, το οποίο παρέμεινε σήμερα κλειστό. Οι διπλωματικές αποστολές του Καναδά στο εξωτερικό βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας μετά τις δύο χωριστές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην πρωτεύουσα Οτάβα και το Κεμπέκ.