Τη χαμηλότερη αύξηση στα περιστατικά μόλυνσης από κορονοϊό εδώ και μάι εβδομάδα ανακοίνωσε η Βικτόρια στην Αυστραλία, μία ημέρα μετά την παράταση της εφαρμογής του lockdown για μία ακόμη εβδομάδα στην πρωτεύουσα Μελβούρνη.

Στη Βικτόρια έχουν επιβληθεί τέσσερα lockdown από την έναρξη της πανδημίας, με το μεγαλύτερο σε χρονική διάρκεια να έχει επιβληθεί για περισσότερες από 100 ημέρες στα τέλη του 2020.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον βρίσκεται υπό κλιμακούμενη πολιτική πίεση με τις εκλογές να είναι πιθανό να διεξαχθούν μέσα σε ένα χρόνο, ενώ σήμερα ανακοίνωσε πρόγραμμα για την καταβολή άνω των 500 δολαρίων Αυστραλίας (320 ευρώ) την εβδομάδα για τους ανθρώπους που μπαίνουν σε συνθήκες lockdown.

Ο Μόρισον δήλωσε ότι το εβδομαδιαίο επίδομα θα λαμβάνουν τα άτομα ηλικίας άνω των 17 ετών, που δε μπορούν να εργαστούν από το σπίτι τους και που έχουν οικονομική ρευστότητα μικρότερη από 10.000 δολάρια Αυστραλίας (6.350 ευρώ), όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός δέχεται επίσης κριτική για την αργή πορεία υλοποίησης του προγράμματος εμβολιασμού, αλλά και για την άρνησή του να βοηθήσει στη δημιουργία ειδικών κέντρων καραντίνας κατά της COVID-19 από τις πολιτείες, αντί να επαναπαύεται στη χρήση των ξενοδοχείων καραντίνας, από τα οποία υπήρξαν διαρροές διασποράς του κορονοϊού.

Η Μελβούρνη βρίσκεται ήδη για επτά ημέρες σε σκληρό lockdown, που τώρα έχει προγραμματιστεί να εφαρμοστεί μέχρι την 10η Ιουνίου, ενώ τα περιστατικά των μολύνσεων εξαπλώθηκαν από ένα παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού, που ταυτοποιήθηκε πρώτα στην Ινδία.

Οι αρχές έχουν ανακοινώσει ότι το στέλεχος αυτό έχει υψηλή μεταδοτικότητα και μπορεί η εξάπλωσή του να γίνει ανεξέλεγκτη.

Παρά το γεγονός ότι τα ημερήσια περιστατικά μολύνσεων στη Βικτόρια παρέμειναν σε μονοψήφια ποσοστά εδώ και μία εβδομάδα, οι αξιωματούχοι φοβούνται ότι ακόμη και ελάχιστες επαφές μπορούν να βοηθήσουν στην εξάπλωση του παραλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού.

Κορονοϊός: Σε lockdown πέντε εκατομμύρια πολίτες στη Μελβούρνη

Οι κανόνες εφαρμογής του lockdown σε περιοχές έξω από τη Μελβούρνη θα χαλαρώσουν από σήμερα το βράδυ, με δεδομένα τα μηδενικά περιστατικά μολύνσεων, παρά το γεγονός ότι περιορισμοί στις συγκεντρώσεις εντός των σπιτιών θα παραμείνουν, ενώ οι μάσκες είναι υποχρεωτικές σε εσωτερικούς χώρους.

Ωστόσο, οι πέντε εκατομμύρια κάτοικοι της Μελβούρνης θα επιτρέπεται να βγουν από τα σπίτια τους μόνο για τις απαραίτητες εργασίες, τις υπηρεσίες υγείας, για να ψωνίσουν τρόφιμα, αλλά και για προσωπική άσκηση ή για να εμβολιασθούν κατά της COVID-19 μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

«Δεν το κάνουμε αυτό επειδή το θέλουμε. Δεν το κάνουμε αυτό επειδή είναι επιλογή. Το κάνουμε αυτό επειδή πρέπει να το κάνουμε» ,δήλωσε από τη Μελβούρνη ο Τζέιμς Μερλίνο,υπηρεσιακός πρωθυπουργός στην πολιτεία Βικτόρια.

Η Βικτόρια ανέφερε στη διάρκεια της νύχτας τρία νέα περιστατικά μόλυνσης από την COVID-19 που μεταδόθηκαν τοπικά, ενώ πραγματοποιήθηκε αριθμός ρεκόρ ημερήσιων διαγνωστικών τεστ, που ξεπέρασαν τα 57.500.

Τα σημερινά περιστατικά των μολύνσεων από την COVID-19 αυξάνουν το συνολικό αριθμό των μολύνσεων από το ξέσπασμα μετάδοσης σε 63.

Η επιβολή lockdown, αλλά και περιορισμών στις περιφερειακές μετακινήσεις, σε συνδυασμό με την τήρηση σκληρών κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης βοήθησαν σε μεγάλο βαθμό την Αυστραλία να κρατήσει σε χαμηλά επίπεδα τον αριθμό των μολύνσεων, στα 30.130 περιστατικά με 910 θανάτους.

(φωτογραφία αρχείου)