Το βίντεο που ανέβασε στο TikTok η 17χρονη Άιν Χουσνίζα Σαϊφούλ Νιζάμ, για ένα κακόγουστο αστείο καθηγητή της για τον βιασμό, έχει κάνει τον γύρο του διαδικτύου, χρίζοντάς την επικεφαλής ενός κινήματος κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης στα σχολεία.

Η 17χρονη διηγήθηκε το περιστατικό και ώθησε χιλιάδες άλλα κορίτσια να διηγηθούν τις δικές τους εμπειρίες από σωματική ή λεκτική σεξουαλική κακοποίηση στο σχολείο.

Η Άιν ξεκίνησε τη διαδικτυακή εκστρατεία #MakeSchoolASaferPlace, παρά τις πολλές εχθρικές αντιδράσεις, μια απειλή για βιασμό και μια προειδοποίηση για αποβολή από το σχολείο της. «Όταν μίλησα για αυτό, έλαβα πολλά μηνύματα μίσους, δεν γνωρίζω γιατ. Θέλω απλώς τα σχολεία να γίνουν πιο ασφαλή» εξηγεί.

Ωστόσο οι αντιδράσεις ενίσχυσαν την αποφασιστικότητα της Άιν να πολεμήσει κατά της ταπεινωτικής, όπως την χαρακτηρίζει, αντιμετώπισης των κοριτσιών από το μαλαισιανό εκπαιδευτικό σύστημα. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτό το καταχρηστικό σύστημα στα σχολεία μας», τονίζει σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, που επικαλείται το Reuters και το AFP.

Το βίντεο στο TikTok το έχουν δει μέχρι στιγμής 1,8 εκατομμύρια φορές.

Μπροστά στον καθρέφτη της εξηγεί πώς ο καθηγητής άρχισε να συζητά την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης των μαθητών, αγοριών και κοριτσιών. Ο ίδιος αναφέρθηκε στη νομοθεσία που προστατεύει τους ανήλικους από τις σεξουαλικές επιθέσεις και επεσήμανε ότι αν τα αγόρια θέλουν να βιάσουν κάποια, θα πρέπει καλύτερα να επιλέξουν μια κοπέλα τουλάχιστον 18 ετών.

«Το είπε πραγματικά αυτό και τα κορίτσια έμειναν σιωπηλά. Όμως τα αγόρια έκαναν πλάκα, σαν να είναι αστείο να κάνεις πλάκα για τον βιασμό» ανέφερε η 17χρονη.

Σεξουαλική παρενόχληση στη Μαλαισία: Η τοξική κουλτούρα

Το βίντεο της Άιν προκάλεσε αμέσως πολλές αντιδράσεις και ώθησε πολλούς νέους να μιλήσουν για δικές τους αντίστοιχες εμπειρίες, ενώ υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των γυναικών εξέφρασαν την ικανοποίησή τους που τα παιδιά τόλμησαν να μιλήσουν.

Το βίντεο άγγιξε μια ευαίσθητη χορδή, παραδέχεται η ίδια, διότι η παρενόχληση «αφορά όλους τους μαθητές στη Μαλαισία. Αποδεικνύει ότι δεν πρόκειται για το αστείο ενός καθηγητή, αλλά κάτι που αφορά το εκπαιδευτικό σύστημα στο σύνολό του» εκτιμά.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις υπογραμμίζουν ότι η παρενόχληση στα σχολεία αποτελεί εδώ και καιρό πρόβλημα, με πολλές καταγγελίες για λεκτικές ή σωματικές επιθέσεις, ακόμη και έλεγχους κάτω από τα ρούχα των κοριτσιών προκειμένου να δουν αν έχουν περίοδο.

Σύμφωνα με την οργάνωση προστασίας των δικαιωμάτων των γυναικών Awam, το βίντεο της Άιν αναρτήθηκε μια περίοδο που η σεξουαλική παρενόχληση στα σχολεία προκαλούσε αυξανόμενη ανησυχία και έδωσε έναυσμα για μια εθνική συζήτηση.

Το περιστατικό «ήταν τόσο σοκαριστικό ώστε ανάγκασε τους ανθρώπους να αναγνωρίσουν» το πρόβλημα και «υπογράμμισε την κανονικοποίηση της κουλτούρας του βιασμού στα σχολεία» επεσήμανε η επικεφαλής της οργάνωσης Νίσα Σαμπαναγιαγκάμ. Η ίδια ζήτησε να αναληφθεί αμέσως δράση «για να αντιμετωπιστεί η τοξική κουλτούρα της σεξουαλικής παρενόχλησης στα σχολεία».

Όμως η Άιν έχει δεχθεί και πολλές επιθέσεις, ανάμεσά τους και πολλές με σεξουαλικό περιεχόμενο, ενώ οι αρχές δεν την έχουν στηρίξει. «Όσοι μιλούν, τιμωρούνται», καταγγέλλει.

Μετά την ανάρτηση του βίντεο η Άιν σταμάτησε να πηγαίνει στο σχολείο της φοβούμενη για την ασφάλειά της, ενώ την απείλησαν ότι θα την αποβάλουν. Το υπουργείο Παιδείας εξήγησε ότι η επιστολή με την απειλή αποβολής εστάλη στην κοπέλα αυτόματα λόγω των πολλών απουσιών της. Η αστυνομία από την πλευρά της ξεκίνησε έρευνα και ο καθηγητής που έκανε το κακόγουστο αστείο πήρε προσωρινή μετάθεση. Το υπουργείο τόνισε ότι δίνει προτεραιότητα στην ασφάλεια και την ευημερία των μαθητών.

«Θα ήθελα πραγματικά οι μεγάλοι να ακούσουν την ιστορία μου και να κάνουν αυτό που είναι καλό για εμάς, τα παιδιά», καταλήγει η Άιν.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.