«Είναι μια ανακούφιση», δήλωσε ένα από τα χιλιάδες θύματα των ελαττωματικών εμφυτευμάτων στήθους που κατασκευάστηκαν στη Γαλλία. Εφετείο του Παρισιού αποφάσισε σήμερα πως τα θύματα αυτά θα πρέπει να λάβουν αποζημίωση, κρίνοντας πως η γερμανική εταιρία TUV Rheinland επέδειξε αμέλεια στην απόδοση πιστοποιητικών ασφαλείας.

Την υπόθεση έφεραν ενώπιον της δικαιοσύνης 2.700 γυναίκες που είπαν ότι υπέφεραν από μακροχρόνια προβλήματα υγείας αφού έλαβαν τα εμφυτεύματα που κατασκεύασε η PIP (Poly Implant Prothese) τα οποία είχαν γεμίσει με φθηνή, βιομηχανικού τύπου σιλικόνη που δεν είχε λάβει έγκριση για ανθρώπινη χρήση.

Η Κριστίν έκανε λόγο για «μια ανακούφιση» σε συνέντευξη Τύπου. «Η νομική διαδικασία τελειώνει σήμερα αλλά δεν τελειώνει εδώ για την υγεία μου. Εξακολουθώ να έχω σιλικόνη στο σώμα μου», πρόσθεσε.

Η TUV Rheinland αμφισβήτησε προηγουμένως ότι ενέχει ποινική ευθύνη. Εκπρόσωπος αρνήθηκε να κάνει κάποιο άμεσο σχόλιο για τη δικαστική απόφαση, λέγοντας πως η εταιρία θέλει να λάβει πρώτα μια μετάφρασή της και να τη μελετήσει.

Η απόφαση μπορεί να έχει συνέπειες για χιλιάδες άλλες γυναίκες σε όλο τον κόσμο που έχουν λάβει εμφυτεύματα στήθους PIP.

Η χρονική στιγμή και το ποσό της αποζημίωσης μένει να προσδιοριστούν σύμφωνα με την Παγκόσμια Ένωση Θυμάτων Εμφυτευμάτων PIP (PIPA), όπως μεταδίδουν Reuters και Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Επιδιώκονται αποζημιώσεις από 20.000 έως 70.000 ευρώ για κάθε θύμα


Σε μια ανακοίνωση η PIPA ανέφερε πως επιδιώκονται αποζημιώσεις από 20.000 έως 70.000 ευρώ για κάθε θύμα. Μία πρώτη απόφαση για την αποζημίωση αναμένεται τον Σεπτέμβριο.

«Είμαστε ευχαριστημένοι με αυτό το αποτέλεσμα που θέτει οριστικά τέλος στις αμφιβολίες για την ευθύνη της TUV», δήλωσε ο δικηγόρος Ολιβιέ Ομέτρ, που εκπροσώπησε τις γυναίκες εκ μέρους της PIPA.

Η PIP φαλίρισε όταν ξέσπασε το σκάνδαλο το 2010. Ο ιδρυτής της, Ζαν-Κλοντ Μας, καταδικάστηκε σε φυλάκιση τεσσάρων ετών χρόνια και καταβολή προστίμου 75.000 ευρώ το 2013.

Εκείνη την εποχή ο Μας είπε στην αστυνομική έρευνα πως οι υπάλληλοί του απομάκρυναν τα αποδεικτικά στοιχεία για το τζελ βιομηχανικής σιλικόνης πριν από τις ετήσιες επιθεωρήσεις της TUV Rheinland.

Τα εμφυτεύματα που κατασκεύασε η PIP είχαν έως και έξι φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να σπάσουν σε σχέση με άλλα εμφυτεύματα, σύμφωνα με το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (National Health Service – NHS).

Βρέθηκε επίσης πως σιλικόνη είχε διαρρεύσει στα σώματα των γυναικών τα εμφυτεύματα των οποίων παρέμειναν άθικτα.

Τα θύματα υπέφεραν από αυτοάνοσα νοσήματα, φόβους για καρκίνο και παρατεταμένη ανησυχία, ενώ το ποσοστό αυτισμού μεταξύ των παιδιών που είχαν θηλάσει μητέρες με εμφυτεύματα στήθους PIP ήταν πολύ υψηλότερο από τα κανονικά ποσοστά, ανέφερε η PIPA.

Ο Ομέτρ είπε πως η απόφαση του δικαστηρίου σημαίνει πως η αμέλεια της TUV την καθιστά ως τη μοναδική υπεύθυνη για την καταβολή αποζημιώσεων.

«Έπειτα από αναμονή δέκα ετών και σκληρή μάχη, η γερμανική πιστοποιούσα εταιρία θα πρέπει να αποζημιώσει πλήρως τα θύματα», είπε ο Ομέτρ.

H PIPA επιδιώκει αποζημίωση για κάπου 20.000 θύματα και λέει πως και άλλες γυναίκες, από τη Βρετανία μέχρι την Κολομβία, μπορούν να ζητήσουν αποζημίωση από τα γαλλικά δικαστήρια. Η σημερινή απόφαση ανοίγει τον δρόμο για πολλές άλλες επιτυχείς διεκδικήσεις, είπε ο δικηγόρος.