Έτοιμο να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας είναι το GERB –ως η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη-, δήλωσε σήμερα το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος Ρουμιάνα Μπουτσβάροβα, μετά τη συνεδρίαση του σώματος.

Το GERB συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στις χθεσινές (πρόωρες) βουλευτικές εκλογές στη Βουλγαρία, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίζει τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης μόνο του.

Σε δηλώσεις της, η κ. Μπουτσβάροβα προέτρεψε τα κοινοβουλευτικά κόμματα για λογική στήριξη, όπως χαρακτηριστικά είπε, σε ό,τι αφορά τις βασικές εθνικές προτεραιότητες της χώρας. Μια κυβέρνηση μειοψηφίας θα πρέπει να έχει τη στήριξη τουλάχιστον 120 βουλευτών καθώς οτιδήποτε άλλο θα ήταν επικίνδυνο, τόνισε.

Το GERB θα ξεκινήσει συνομιλίες με τα πολιτικά κόμματα, μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας καθώς θα κληθούν τα κόμματα σε διαβουλεύσεις ανάλογα με την εκλογική τους επίδοση (π.χ. η δεύτερη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη θα λάβει πρώτη πρόσκληση, στη συνέχεια η τρίτη κ.ο.κ.), παρά το γεγονός ότι θα ήταν πιο λογικό να ξεκινούσαμε συνομιλίες με το Μεταρρυθμιστικό Μέτωπο, το οποίο, όπως και το GERB, ανήκει στην “οικογένεια” του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP), σημείωσε η κ. Μπουτσβάροβα.

Χαρακτήρισε, ωστόσο, απαράδεκτους τους όρους που έθεσε προεκλογικά το Μεταρρυθμιστικό Μέτωπο «που προαποφάσισαν αυθαίρετα για το ποιος θα πρέπει να είναι ο Πρωθυπουργός» (σ.σ. το κόμμα αυτό είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού με το GERB με πρόσωπο, ωστόσο, διαφορετικό στην κεφαλή της από τον Μπόικο Μπορίσοφ) και εξέφρασε την ελπίδα ότι το Μεταρρυθμιστικό Μέτωπο θα αναθεωρήσει τη θέση του.

Η ισχυρότερη δύναμη θα πρέπει να κάνει και τους μικρότερους συμβιβασμούς καθώς εκπροσωπεί υψηλότερο αριθμό ανθρώπων, ανέφερε από την πλευρά του ο βουλευτής Τόμισλαβ Ντόντσεφ, ενώ ο αντιπρόεδρος του GERB Τσβετάν Τσβετάνοφ ανέφερε ότι το κόμμα του δεν προτίθεται να συνεργαστεί για τον σχηματισμό κυβέρνησης με το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών.