Νέο καταιγισμό ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα (12/05) το απόγευμα η Χαμάς. Συγκεκριμένα, έκανε γνωστό πως προχώρησε στην εκτόξευση 130 ρουκετών, σε απάντηση σε ισραηλινές επιδρομές που σκότωσαν διοικητές της ένοπλης ισλαμιστικής οργάνωσης και κατέστρεψαν ένα ακόμη κτίριο στον παλαιστινιακό θύλακα.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς εκτόξευσε πυραύλους ενάντια σε τρεις πόλεις του Ισραήλ «σε απάντηση στην επιδρομή στο κτίριο Αλ Σορούκ και στο θάνατο μιας ομάδας ηγετών», ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

Σειρήνες της αεράμυνας, που προειδοποιούν για εισερχόμενες ρουκέτες, ήχησαν στο Τελ Αβίβ, σημείωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι ρουκέτες σκότωσαν 6χρονο αγόρι

Ένα 6χρονο αγόρι σκοτώθηκε στο Ισραήλ από μια ρουκέτα που εκτοξεύτηκε από τη Λωρίδα της Γάζας, όπως ανέφεραν Ισραηλινοί διασώστες.

Στην πόλη Σντερότ, που βρίσκεται πολύ κοντά στον παλαιστινιακό θύλακα, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης «δεν μπόρεσαν να σώσουν το μικρό παιδί εξαιτίας της σοβαρότητας των τραυμάτων του», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους, χωρίς να προσδιορίζουν τη φύση των τραυμάτων του.

Όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ πριν λίγη ώρα είχε προκύψει μια χαραμάδα ελπίδας για αποκλιμάκωση. Ο δεύτερος στην ιεραρχία της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, Μούσα Αμπού Μαρζούκ, είχε δηλώσει ότι η ισλαμιστική ένοπλη οργάνωση είναι έτοιμη να διακόψει τις επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ σε «αμοιβαία βάση», σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης (12/05) το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το ρωσικό ΥΠΕΞ ανέφερε επίσης ότι ο αξιωματούχος της Χαμάς μετά από συνομιλίες που είχε με τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ τόνισε πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να πιέσει το Ισραήλ να σταματήσει να χρησιμοποιεί βία στο τέμενος αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ.

Η Ουάσινγκτον στέλνει αντιπροσωπεία… παρότρυνσης

Παράλλη,α οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αποστέλλουν απεσταλμένο στη Μέση Ανατολή για να παροτρύνουν Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να «αποκλιμακώσουν» τη βία, μετά τη σειρά επιδρομών και συγκρούσεων των τελευταίων ημερών, όπως ανακοίνωσε ο Άντονι Μπλίνκεν, χαρακτηρίζοντας «σπαρακτικές» τις σκηνές βίας στην περιοχή.

«Οι εικόνες που είδαμε κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι σπαρακτικές. Και η απώλεια οποιασδήποτε ζωής άμαχου πληθυσμού είναι μια τραγωδία», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Πρόσθεσε πως ζήτησε από τον Χάντι Αμρ, υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για τις ισραηλινο-παλαιστινιακές υποθέσεις, «να ταξιδέψει στην περιοχή για να συναντηθεί με Ισραηλινούς και Παλαιστινίους… και να τους παροτρύνει εκ μέρους του προέδρου (Τζο) Μπάιντεν για αποκλιμάκωση της βίας».

Παράλληλα, κάλεσε το Ισραήλ να κάνει ό,τι είναι δυνατό για την αποφυγή απώλειας άμαχου πληθυσμού. «Νομίζω ότι το Ισραήλ έχει ένα επιπλέον καθήκον να προσπαθήσει να κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να αποφύγει απώλειες άμαχου πληθυσμού, ακόμα κι αν έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον λαό του».

Από την πλευρά του το Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν επανέλαβε την «ακλόνητη στήριξη» της Ουάσινγκτον στο Ισραήλ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ισραηλινό ομόλογό του.

«Ο υπουργός Όστιν εξέφρασε την ακλόνητη στήριξη του υπουργείου στο νόμιμο δικαίωμα του Ισραήλ να υπεραμύνεται την χώρα του και τον λαό του», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι.

«(Ο Όστιν) επανέλαβε τη σημασία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών να λάβουν μέτρα για την αποκατάσταση της ηρεμίας», πρόσθεσε ο Κίρμπι.

Γαλλία: Πρέπει να γίνει καθετί δυνατό για να αποφευχθεί νέα σύρραξη

Τέλος, από την πλευρά της, η Γαλλία κάλεσε σήμερα να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφευχθεί μια νέα αιματηρή σύρραξη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, μετά τη σειρά επιδρομών και συγκρούσεων των τελευταίων ημερών.

«Ο κύκλος της βίας που είναι σε εξέλιξη στη Γάζα, την Ιερουσαλήμ αλλά και τη Δυτική Όχθη και σε πόλεις του Ισραήλ κινδυνεύει να οδηγήσει σε μια μεγάλη κλιμάκωση. Σε λιγότερο από 15 χρόνια, η Λωρίδα της Γάζας έχει γνωρίσει τρεις πολύνεκρες συρράξεις. Πρέπει να γίνει καθετί δυνατό για να αποφευχθεί μια τέταρτη», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν στη Γερουσία.

«Η Γαλλία καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις εκτοξεύσεις ρουκετών και πυραύλων που κλιμακώθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας και που είχαν στόχο την Ιερουσαλήμ και αρκετές κατοικημένες περιοχές του ισραηλινού εδάφους, συμπεριλαμβανομένου του Τελ Αβίβ», επέμεινε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

Και προστίθεται: «Οι εκτοξεύσεις αυτές κινδυνεύουν τώρα να προκαλέσουν ένα νέο γύρο συγκρούσεων. Οι εκτοξεύσεις αυτές, που έγιναν κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και την ευθύνη των οποίων ανέλαβε η Χαμάς, δεν είναι αποδεκτές».

Ο Λε Ντριάν υπενθύμισε επίσης την «απόλυτη καταδίκη» από τη Γαλλία της ισραηλινής «εποικιστικής δραστηριότητας στα παλαιστινιακά εδάφη. Πρέπει να διασφαλιστεί το δικαίωμα στην ειρηνική διαδήλωση».

Μέρος της γαλλικής Αριστεράς επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν καταγγέλλει αρκετά τις «παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου» της ισραηλινής πλευράς. «Αυτή η διεθνής παραίτηση, η παραίτησή μας, ενθαρρύνει τη φονική και εποικιστική κλιμάκωση του (Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν) Νετανιάχου», δήλωσε ο κομμουνιστής γερουσιαστής, Πιέρ Λοράν.