Ο μεγαλύτερος αγωγός μεταφοράς βενζίνης στις ΗΠΑ θα μείνει εκτός πλήρους λειτουργίας για αρκετές ακόμη ημέρες, μετά την κακόβουλη κυβερνοεπίθεση που δέχθηκε και αποδίδεται στο σκιώδες δίκτυο χάκερ DarkSide.

Η επίθεση στον αγωγό της Colonial Pipeline, που μεταφέρει περίπου ποσοστό 50% των καυσίμων που καταναλώνονται κατά μήκος της Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ, είναι ένα από τα πιο σοβαρά περιστατικά ψηφιακών κακόβουλων επιθέσεων που έχουν αναφερθεί ποτέ.

Παρά το γεγονός ότι το εύρος των επιπτώσεων αναμένεται να αξιολογηθεί ποσοτικά, η διακοπή λειτουργίας του αγωγού θα μειώσει τη διαθεσιμότητα καυσίμου μεσοπρόθεσμα, θα πιέσει αυξητικά τις τιμές, αλλά και θα αναγκάσει τα διυλιστήρια να μειώσουν την παραγωγή τους, εξαιτίας της έλλειψης άλλων τρόπων μεταφοράς της βενζίνης στην αμερικανική αγορά.

Η ιδιωτικών συμφερόντων Colonial Pipeline ανακοίνωσε χθες ότι εργάζεται για την επανέναρξη της λειτουργίας του αγωγού σε φάσεις, «με στόχο την ουσιαστική αποκατάσταση της επιχειρησιακής λειτουργίας από το τέλος της εβδομάδας».

Το FBI απέδωσε την κυβερνοεπίθεση στην DarkSide, μία ομάδα που πιστεύεται ότι έχει τη βάση της στη Ρωσία ή στην Ανατολική Ευρώπη. Οι κακόβουλες επιθέσεις της έχουν ως στόχο ηλεκτρονικούς υπολογιστές που δε χρησιμοποιούν πληκτρολόγια στις γλώσσες των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, σύμφωνα με ειδικούς στις κυβερνοεπιθέσεις.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχουν αποδείξεις για εμπλοκή της ρωσικής κυβέρνησης.

Η ανακοίνωση των χάκερ και οι αποδείξεις των αγαθοεργιών

Η ομάδα Darkside εξαπολύει επιθέσεις σε εταιρείες κολοσσούς του Δυτικού κόσμου, αποσπώντας τεράστια ποσά ως λύτρα. Η δράση της, όμως, έχει γίνει γνωστή μονάχα τους τελευταίους μήνες και αυτό επειδή δημοσιοποιεί αποδείξεις από δεκάδες χιλιάδες δολάρια που προσφέρει σε ιδρύματα και φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Αν και η ομάδα έχει μετατραπεί στον φόβο και στον τρόμο εύπορων κρατών της Δύσης και των εταιρειών που στοχεύει, δεν λείπουν και εκείνοι που ισχυρίζονται ότι προχωράει σε αναδιανομή του πλούτου. Τα παίρνει από τους πλούσιους και τα επιστρέφει σε όσους έχουν ανάγκη. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η ομάδα είναι νεοσύστατη, αλλά απαρτίζεται από πεπειραμένα μέλη.

Αφότου το FBI επιβεβαίωσε ότι πίσω από την επίθεση αυτή βρίσκεται η συγκεκριμένη ομάδα, η DarkSide εξέδωσε ανακοίνωση. Όπως αναφέρουν οι New York Times η ομάδα των χάκερ δήλωσε ότι «λυπάται για τα προβλήματα που δημιούργησε στην κοινωνία». Η εγκληματική ομάδα διαμήνυσε επίσης ότι η επίθεση δεν είχε καμία πολιτική πρόθεση. «Είμαστε απολιτίκ», ξεκαθάρισαν, επιβεβαιώνοντας ότι στόχος των επιθέσεων είναι μονάχα το οικονομικό όφελος τους. Παρ’ όλα αυτά, οι χάκερ αυτοί έχουν στο παρελθόν δημοσιοποιήσει και τον «κώδικα δεοντολογίας» τους. Μεταξύ άλλων, δεσμεύτηκαν να μην επιτεθούν ποτέ σε δημόσιες υποδομές, όπως σχολεία και νοσοκομεία, αλλά και εμπορικούς οργανισμούς που δεν έχουν την ευχέρεια να πληρώσουν. Επιπλέον, υποσχέθηκαν να επιστρέφουν σε εκείνους που το έχουν ανάγκη ένα μέρος των λύτρων. Μέχρι στιγμής υπολογίζεται ότι έχουν λάβει εκατομμύρια δολάρια από την παράνομη δράση τους.

Τι λέει η Ρωσία

Η ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ απέρριψε σήμερα τις εικασίες ότι η Μόσχα φέρει ευθύνη για την κυβερνοεπίθεση εναντίον της Colonial Pipeline με την οποία οι δράστες να ζητούν την καταβολή λύτρων και η οποία διατάραξε τη λειτουργία του μεγαλύτερου αμερικανικού αγωγού μεταφοράς καυσίμων.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες ότι δεν υπάρχουν έως τώρα αποδείξεις για εμπλοκή της ρωσικής κυβέρνησης αλλά είπε ότι υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι το λυτρισμικό των δραστών είναι στη Ρωσία.

Η Colonial Pipeline δεν θα επιστρέψει σε πλήρη λειτουργία για αρκετές ημέρες ακόμα λόγω της επίθεσης, ένα από τα πιο σοβαρά περιστατικά ψηφιακών κακόβουλων επιθέσεων με αντάλλαγμα λύτρα που έχουν αναφερθεί ποτέ.

«Η πρεσβεία έλαβε υπόψιν τις απόπειρες κάποιων μέσων ενημέρωσης να κατηγορήσουν τη Ρωσία για την κυβερνοεπίθεση στην Colonial Pipeline» ανέφερε η ρωσική πρεσβεία σε αναρτηση στο Facebook.

«Κατηγορηματικά απορρίπτουμε τα αβάσιμα επινοήματα μεμονωμένων δημοσιογράφων και επαναλαμβάνουμε ότι η Ρωσία δεν ασκεί ‘κακόβουλες’ δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο».

Το FBI απέδωσε την κυβερνοεπίθεση στη DarkSide, μια ομάδα που θεωρείται ότι εδρεύει στη Ρωσία ή την Ανατολική Ευρώπη. Το λυτρισμικό της στοχοποιεί ηλεκτρονικούς υπολογιστές που δεν χρησιμοποιούν πληκτρολόγιο σε γλώσσες πρώην σοβιετικών δημοκρατικών, σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα Διαδικτύου.

Το κλείσιμο του αγωγού θα μειώσει τη διαθεσιμότητα καυσίμων βραχυπρόθεσμα, θα οδηγήσει ανοδικά τις τιμές και θα αναγκάσει τα διυλιστήρια να περιορίσουν την παραγωγή τους καθώς δεν έχουν πού να διοχετεύσουν τα προϊόντα τους.