Ο νέος αφγανός πρόεδρος Άσραφ Γάνι ευχαρίστησε σήμερα τους στρατιώτες του ΝΑΤΟ για τις θυσίες τους στο Αφγανιστάν, με την ευκαιρία της αιφνιδιαστικής επίσκεψης του βρετανού πρωθπουργού Ντέιβιντ Κάμερον στην Καμπούλ.

«Θέλω να ευχαριστήσω αυτές τις οικογένειες που έχασαν αγαπημένους», δήλωσε ο Γάνι, ο οποίος ευχαρίστησε επίσης τους στρατιώτες που έπεσαν στη μάχη και τους ξένους που σκοτώθηκαν ή τραυματίσθηκαν από την αρχή της δυτικής επέμβασης με την οποία εκδιώχθηκαν από την εξουσία οι Ταλιμπάν πριν από σχεδόν 13 χρόνια.

«Οι ξένοι και οι αφγανοί στρατιώτες στέκονται «δίπλα-δίπλα» στη μάχη εναντίον των Ταλιμπάν, πρόσθεσε ο Γάνι. «Η παρουσία σας εδώ συνέβαλε ώστε να είναι το Λονδίνο μια ασφαλής πόλη, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος», συνέχισε.
Οι δηλώσεις αυτές του Γάνι διαφέρουν από εκείνες του προκατόχου του, του Χαμίντ Καρζάι, που στη διάρκεια των τελευταίων ετών είχε πολλαπλασιάσει τις επικρίσεις εναντίον της αποστολής του ΝΑΤΟ και αρνούνταν να υπογράψει τη συμφωνία για τη διατήρηση μιας δύναμης στη χώρα το 2015, μετά το τέλος της μάχιμης αποστολής του διεθνούς συνασπισμού.

Ωστόσο την Τρίτη, την επομένη της ανάληψης της εξουσίας από τον Γάνι, η Καμπούλ υπέγραψε με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ συμφωνίες οι οποίες πλαισιώνουν την παραμονή περίπου 12.500 ξένων στρατιωτών στη χώρα –οι 9.800 από τους οποίους είναι Αμερικανοί– για να στηρίξουν τις αφγανικές δυνάμεις μετά το τέλος της μάχιμης αποστολής του συνασπισμού.

Η Βρετανία δεν έχει πάντως δεσμευθεί ότι θα διατηρήσει στρατιώτες της σ’ αυτή τη δύναμη που θα παραμείνει στο Αφγανιστάν.