Ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε σήμερα ότι πάρα πολλοί Ισραηλινοί είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν την προσπάθεια για την επίτευξη ειρήνης στην Μέση Ανατολή και επεσήμανε ότι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να προβληματίσει τις αρχές της χώρας.

«Η βία που περιβάλλει την περιοχή σήμερα έχει κάνει πάρα πολλούς Ισραηλινούς να είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τη σκληρή δουλειά για την επίτευξη ειρήνης», είπε ο Ομπάμα μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Στη συνέχεια, μιλώντας εκτός κειμένου, ο αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε: «Αυτό είναι κάτι που χρήζει προβληματισμού στο Ισραήλ».

«Διότι, ας είμαστε ξεκάθαροι, το τρέχον καθεστώς στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα δεν είναι βιώσιμο. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε την πλάτη σε αυτή την προσπάθεια, όχι όταν ρουκέτες εκτοξεύονται εναντίον αθώων Ισραηλινών, ή όταν χάνονται τόσες ζωές παλαιστίνιων παιδιών στη Γάζα», είπε ο Ομπάμα, μία εβδομάδα προτού συναντηθεί με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο.

«Για όσο διάστημα είμαι πρόεδρος θα υπερασπιζόμαστε την αρχή ότι οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι, η περιοχή και ο κόσμος είναι πιο δίκαιοι και πιο ασφαλείς με δύο κράτη που ζουν πλάι-πλάι, με ειρήνη και ασφάλεια», υπογράμμισε.

Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ομπάμα ο ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ρον Πρόσορ αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Ο Ομπάμα, που είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον Νετανιάχου την 1η Οκτωβρίου, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα σταματήσουν να επιδιώκουν την ειρήνευση μεταξύ των Αράβων και του Ισραήλ.

Εξάλλου ο αμερικανός πρόεδρος απέρριψε τους ισχυρισμούς πολλών Αράβων ότι το Μεσανατολικό είναι η κύρια πηγή των προβλημάτων στην περιοχή.

«Για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα η σύγκρουση μεταξύ Παλαιστινίων και του Ισραήλ χρησιμοποιείτο ως ένας τρόπος για να αποσπάται η προσοχή των ανθρώπων από τα πραγματικά προβλήματα στις χώρες τους», εκτίμησε.

Παράλληλα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου,δήλωσε σήμερα πως ο Ισραήλ έχει ξεκινήσει έμμεσες συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους στο Κάιρο όχι για να καταλήξει σε μια ειρηνευτική συμφωνία, αλλά για να ενισχύσει την άμυνά του.

«Πρόκειται για διαπραγματεύσεις για θέματα ασφαλείας και όχι για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις», είπε σε δηλώσεις του στη δωρεάν φιλοκυβερνητική εφημερίδα Ισραέλ Χαγιόμ.

«Φρόντισα ώστε η αντιπροσωπεία αυτή (που έχει σταλεί στο Κάιρο) να επικεντρωθεί αποκλειστικά σε θέματα ασφαλείας», σημείωσε ο Νετανιάχου. Γι’ αυτό τον λόγο δεν συμμετέχει στην αποστολή ο συνήθης απεσταλμένος του ισραηλινού πρωθυπουργού στις συζητήσεις με τους Παλαιστίνιους, ο Γιτζάκ Μόλχο, ούτε κανένας υπουργός, πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι κατέληξαν στις 26 Αυγούστου σε μια συμφωνία για εκεχειρία, τερματίζοντας τον τρίτο μεταξύ τους πόλεμο σε διάρκεια έξι ετών στη Γάζα. Είχαν συμφωνήσει να επιστρέψουν σε ένα μήνα στις διαπραγματεύσεις για ζητήματα που αφορούν συγκεκριμένα τη Λωρίδα της Γάζας και όχι τη συνολική μεταξύ τους σύρραξη.

Χθες Τρίτη είχαν στο Κάιρο μια σύντομη συνάντηση. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συναντηθούν εκ νέου στα τέλη Οκτωβρίου. Η αναβολή αυτή αποφασίστηκε εξαιτίας των εβραϊκών και μουσουλμανικών εορτών που γιορτάζονται τις επόμενες ημέρες.

Μεταξύ των ζητημάτων που πρόκειται να συζητηθούν είναι η κατασκευή ενός λιμανιού και η επανέναρξη της λειτουργίας του αεροδρομίου της Γάζας, βασικά αιτήματα των Παλαιστινίων.

«Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε τα πάντα από τη στιγμή που η Γάζα αποστρατιωτικοποιηθεί και εγκαταλείψει τον στόχο της να καταστρέψει το Ισραήλ», σημείωσε ο Νετανιάχου στην αγγλική εφημερίδα Jerusalem Post.

«Το πραγματικό πρόβλημα είναι πώς θα διασφαλίσουμε ότι θα γίνουν σεβαστά τα ζωτικά συμφέροντα του Ισραήλ όσον αφορά την ασφάλειά του και πώς παράλληλα θα επιτραπεί η ανοικοδόμηση της Γάζας και η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, σύμφωνα με τις απαιτήσεις μας για την ασφάλεια. Αυτά θα είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων και σε κάθε περίπτωση στο επίκεντρο της πολιτικής μας», κατέληξε ο ισραηλινός πρωθυπουργός.