Σε περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται ότι θα ανέλθει η ζημία για τη γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa από τις απεργίες που έχουν πραγματοποιήσει τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι πιλότοι του συνδικάτου Vereinigung Cockpit, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η εταιρεία.

Ο αεροπορικός κολοσσός, ο οποίος εδρεύει στην Κολονία, αναγκάστηκε σήμερα να ακυρώσει περίπου 140 πτήσεις, εξαιτίας της 8ωρης στάσης εργασίας (από τις 11:00 έως τις 19:00 ώρα Ελλάδος) που είχαν εξαγγείλει ότι θα πραγματοποιήσουν την Τετάρτη οι πιλότοι στο αεροδρόμιο του Μονάχου, στο πλαίσιο της σύγκρουσης όσον αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις του νέου προγράμματος για την πρόωρη συνταξιοδότηση. Οι ακυρώσεις επηρέασαν 15.300 επιβάτες.

Η συνδικαλιστική ένωση δήλωσε έτοιμη να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις, εάν δεν γίνουν αλλαγές στο πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης που είχε υποσχεθεί η Lufthansa.

«Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις. Πρέπει να εξετάσουμε την προσφορά, ωστόσο είμαστε ευτυχείς που ο εργοδότης φαίνεται να υποχωρεί ελαφρώς», δήλωσε ο Μάρκους Βαλ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του συνδικάτου.

«Για εμάς το πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης είναι πολύ σημαντικό», είπε.

«Οι πιλότοι χρειάζονται το πρόγραμμα αυτό σε περίπτωση που αισθάνονται πως δεν είναι πλήρως σε θέση να αντεπεξέλθουν στη δουλειά τους».

Η αεροπορική εταιρεία υποστηρίζει ότι καθώς ο μέσος όρος ζωής αυξάνεται και σε συνδυασμό με μια πρόσφατη απόφαση δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία οι πιλότοι μπορούν να εργάζονται έως τα 65, το πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης δεν είναι πλέον απαραίτητο.

«Δεν είναι δυνατόν τα συνδικάτα να παραλύουν το σύνολο της εταιρείας», δήλωσε ο Τόμας Κλούερ, στέλεχος της Lufthansa στο αεροδρόμιο του Μονάχου.

Οι πιλότοι είχαν πραγματοποιήσει μια κινητοποίηση στα τέλη του Αυγούστου στη θυγατρική της Lufthansa, τη Germanwings, την οποία ακολούθησε μια ακόμη στην Φραγκφούρτη την περασμένη εβδομάδα.