H βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση Oxfam κάλεσε σήμερα τις πλούσιες χώρες να φιλοξενήσουν τουλάχιστον το 5% των 3 εκατομμυρίων προσφύγων από τη Συρία που σήμερα ζουν στις αραβικές χώρες και να αυξήσουν επίσης τις οικονομικές τους συνεισφορές.

Σε έκθεσή της, η μη κυβερνητική οργάνωση επιμένει επίσης στο ότι οι χώρες πρέπει να σταματήσουν να προμηθεύουν όπλα στις πλευρές που διαπράττουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία.

Η Όξφαμ επικρίνει τη διεθνή κοινότητα καθώς έχει εναποθέσει «στους ώμους» των χωρών που γειτνιάζουν με τη Συρία το βάρος που αντιπροσωπεύει η μαζική άφιξη προσφύγων και τις κατηγορεί για την ασημαντότητα των δωρεών τους.

«Η βοήθεια δεν ανταποκρίνεται καν στις χαμηλότερες απαιτήσεις. Η διεθνής κοινότητα στο σύνολό της απέχει από το να προσφέρει μια επαρκή βοήθεια, αφήνει στις γειτονικές χώρες το φορτίο ενός αυξανόμενου αριθμού προσφύγων, και δεν έχει καταφέρει να ενώσει τις δυνάμεις της προκειμένου να βάλει ένα τέλος στις μεταφορές όπλων και πυρομαχικών προς τη Συρία» σημειώνει η έκθεση.

Η ανάλυση της βρετανικής οργάνωσης σχετικά με την ισότιμη συμβολή καταδεικνύει ότι από τους 26 δωρητές της Επιτροπής βοήθειας για την Ανάπτυξη (CAD), μόνο 11 έχουν προσφέρει το 2014 το 50% της ισότιμης συνεισφοράς τους για τη Συρία.

Ορισμένες χώρες όπως η Ιταλία, η Ιαπωνία και η Γαλλία δεν έφθασαν καν το 35% της συνεισφοράς τους ενώ η συμβολή της Ρωσίας, που στηρίζει την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ, έχει ανέλθει μόλις στο 1%.

Αντιθέτως, η Βρετανία, το Λουξεμβούργο, η Νορβηγία και η Δανία, μαζί με τους δωρητές των χωρών του Κόλπου όπως το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ, όπως και άλλες χώρες έχουν κάθε μία προσφέρει 30% πλέον της ισότιμης συνεισφοράς τους στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής τους παρέμβασης.

Η Oxfam «καλεί πιο συγκεκριμένα τις πλούσιες χώρες να δεσμευτούν να προσφέρουν από σήμερα έως το 2015 διεθνή προστασία σε τουλάχιστον 5% του πληθυσμού των Σύρων προσφύγων».

Κατ’ αυτόν τον τρόπο σε περίπου 179.500 πρόσφυγες θα πρέπει να προταθεί μία επανεγκατάσταση ή άλλες μορφές προστασίας από σήμερα ως το 2015.

Όμως ως σήμερα οι πλούσιες χώρες έχουν μονάχα δεσμευτεί στο να προσφέρουν ένα ασφαλές καταφύγιο σε 37.432 ανθρώπους, ήτοι το 1% των 3 εκατομμυρίων προσφύγων στις γειτονικές χώρες.

Η μη κυβερνητική οργάνωση εκτιμά ότι «τα Κράτη έχουν την υποχρέωση να διασφαλίσουν ότι τα όπλα και τα πυρομαχικά που παρέχουν δεν θα χρησιμοποιηθούν για τη διάπραξη παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τις αρχές της Συνθήκης για το Εμπόριο Όπλων που υιοθετήθηκε πρόσφατα».