Η Valneva ανακοίνωσε σήμερα θετικά αποτελέσματα του εμβολίου της κατά της COVID-19 στα αρχικά στάδια των κλινικών δοκιμών και προγραμματίζει να αρχίσει δοκιμές τρίτης φάσης αυτόν τον μήνα, αναφέρει το ΑΠΕ.

Η γαλλική φαρμακοβιομηχανία, το εμβόλιο της οποίας χρησιμοποιεί την τεχνολογία που έχει το εγκεκριμένο εμβόλιό της για την ιαπωνική εγκεφαλίτιδα, δοκίμασε το εμβόλιό της κατά της COVID-19 σε 153 ενήλικες με τρία επίπεδα δόσεων βάσει ενός προγράμματος δύο δόσεων, ενώ οι εμβολιασμοί απείχαν κατά τρεις εβδομάδες.

Οι μετοχές της Valneva ανέβηκαν κατά 8% κατά την έναρξη των συναλλαγών.

Το εμβόλιο κατά της COVID-19, προσθέτει η Valneva, είναι «γενικά ασφαλές και καλά ανεκτό σε όλες τις ομάδες δόσεων που δοκιμάστηκαν, ενώ δεν εντοπίστηκαν ανησυχίες για την ασφάλεια από το ανεξάρτητο Συμβούλιο Παρακολούθησης Δεδομένων για την Ασφάλεια».

Η Valneva σημειώνει ότι το εμβόλιο, για το οποίο η αμερικανική εταιρεία Dynavax παρέχει ένα ανοσοενισχυτικό, είναι επίσης «εξαιρετικά ανοσογόνο», με «περισσότερους από το 90% όλων των συμμετεχόντων στην έρευνα» να αναπτύσσουν σημαντικά επίπεδα αντισωμάτων στην πρωτεΐνη ακίδα του νέου κορονοϊού.

«Βάσει των δεδομένων που αξιολογήθηκαν, η εταιρεία αποφάσισε να προωθήσει την υψηλή δόση στην κλινική δοκιμή τρίτης φάσης», σύμφωνα με τη Valneva.

Η Valneva έχει υπογράψει συμφωνία με τη Βρετανία για έως και 190 εκατομμύρια δόσεις ως το 2025 σε μια συναλλαγή ενδεχόμενης αξίας έως και 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η εταιρεία βρίσκεται επίσης σε συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να την προμηθεύσει με 60 εκατομμύρια δόσεις.

Η εταιρεία σημείωσε ότι σκοπεύει να υποβάλλει αίτημα για έγκριση του εμβολίου της στη Βρετανία φέτος το φθινόπωρο και ότι οι συνομιλίες με άλλες ρυθμιστικές αρχές συνεχίζονται.